Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coolen in Beek en Donk

Woonhuis

Willemstraat 11
5741GS Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Coolen

Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Zuid-Willemsvaart staat, direct aan het onverharde jaagpad van het kanaal, de voormalige KOUSENFABRIEK Coolen, met, noordelijk van de fabriek en onder hetzelfde dak, een BEDRIJFSWONING, daterend uit omstreeks 1895. Het pand is thans in gebruik als modelmakerij en is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl. Waardering. Het bedrijfspand heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een mansardedak met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint en een gemetselde tandlijst met gootlijst. De balklagen in het gebouw zijn duidelijk gemarkeerd door het gebruik van ijzeren steekankers. Het bedrijfsgedeelte telt zes vensterassen. Op de begane grond is omstreeks 1995 aan de noordelijke zijde van de voorgevel een opgeklampte inrijpoort ingezet. De overige vier vensterassen, aan de zuidelijke zijde, worden ingenomen door twee ijzeren twaalfruits vensters, een opgeklampte getoogde deur en een derde ijzeren venster. Daarentegen zijn op de verdieping zes houten zesruits vensters toegepast. In de zuidelijke zijgevel treft men op de begane grond een identiek ijzeren raam aan. Op de zolderverdieping is in deze gevel een houten zesruits venster aangebracht. In de gevel van de bedrijfswoning wordt de centraal in de gevel staande voordeur met driedelig bovenlicht geflankeerd door een breed driedelig venster onder segmentboog. Centraal in elk van deze vensters is een groter schuifvenster aangebracht. Op de etage drie schuifvensters, met driedelig bovenlicht en vierdelig onderraam. Het woonhuis heeft op het dak aan de noordelijke zijde een schoorsteen. Tegen de van het woonhuis scheidende muur staat in de fabriek een tweede schoorsteen. De twee bouwlagen van de fabriek worden gescheiden door een over praktisch de gehele breedte van de gevel doorlopend gepleisterd veld: hierop heeft waarschijnlijk de firmanaam gestaan. Ten noorden en oosten van het woonhuis ligt een tuin. Deze wordt door een bakstenen muur met een overkluisd poortje van het jaagpad gescheiden. Waardering. Het bedrijfsgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economische en technische ontwikkeling, in het bijzonder de groei van kleinschalige industrie nabij de Zuid-Willemsvaart. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de kleine nijverheid. Het is van belang voor het aanzien van de kanaalzone. Het heeft ensemblewaarden wegens de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520181
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coolen in Beek en Donk

H. Michael

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De PASTORIE van de H. Michaëlkerk is gelegen ten oosten van deze kerk en via de sacristie daarmee verbonden. Het gebouw is net ..

Sint-Michaëlkerk: Beeld van H. Michaël

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het betreft een ten zuiden van het schip van de H. Michaëlkerk te Beek opgesteld, gebroken-wit geschilderd kunststenen BEELD op..

Heilig Hartbeeld

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het HEILIG HART-BEELD dat direct ten noorden van de westtoren van de H. Michaëlkerk te Beek staat opgesteld is door Auguste Fal..

Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (1933, door J. Valk) een eiken biechtstoel uit plm 1750, een orgel uit XIX A, een..

H. Michael

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De H. MICHAELKERK is een georiënteerde, zogenoemde christocentrische kruisbasiliek met westelijke toren van vijf geledingen, ee..

Kaart & Routeplanner