Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Dalfsen

Tuin Park Landgoed

Tolhuisweg 11
7722HS Dalfsen
Overijssel


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 2: bij Tolhuisweg 11 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan met weilanden b. andere lanen en wegen c. voorplein d. bosjes ad a.: de oprijlaan, XIXc, met aan weerszijden een groot min of meer vierkant weiland loopt vanaf de weg in noordelijke richting recht op het midden van het huis af; links en rechts een enkele rij eiken in grasberm; de weilanden zijn in landschappelijke-visuele zin essentieel voor de beleving van de laan. ad b.: de bomen langs de openbare wegen, Tolhuisweg en Markeweg (als tracées XVIII of ouder), zijn belangrijk als landschappelijke omlijsting van de beide weilanden; de eigen halfverharde weg langs de noordzijde van de gracht, tevens de grens van het complexgebied, heeft gedeeltelijk een jonge (laan)beplanting van eik. De westgrens van het complex wordt gevormd door een halfverharde eikenlaan, vroeg XIX of ouder. Tenslotte loopt er langs het zuidelijk grachtdeel, waarvan de westelijke helft gedempt is, een oude onverharde laan loodrecht op de oprijlaan; enkele oude eiken resteren. ad c.: het voorplein wordt gevormd door een onregelmatig rond grasveld met daaromheen een grindpad, dat aansluit op de oprijlaan; enkele oude bomen langs de rand. ad d.: tussen de oostarm van de gracht en de daaraan paralellopende Markeweg ligt een klein bosje met oud loofhout, voornamelijk eik; een eender bosje ligt op dezelfde wijze tussen de westelijke grachtarm en de westlaan. Waardering: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - de eenvoudige ongestoorde symmetrische structuur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519750
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Dalfsen

Buitenplaats Hessum

Tolhuisweg 11
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 1: Tolhuisweg 11 HOOFDGEBOUW. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken eenvoudig bakstenen gebouw uit XIXb bestaande..

kasteel buitenplaats

Tolhuisweg 11
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 3 : bij Tolhuisweg 11 BOUWHUIZEN. Twee eenvoudige bakstenen gebouwen XXa; één bouwlaag onder schilddak met grijze ..

Hessum: schuur

Tolhuisweg 11
Dalfsen
Omschrijving complexonderdeel 4 (bij Tolhuisweg 11 te Dalfsen); SCHUUR behorende bij de historische buitenplaats Hessum, XIXB, gelegen acht..

Hessum: tuinhuisje

Tolhuisweg 11
Dalfsen
Omschrijving complexonderdeel 5: (bij Tolhuisweg 11 te Dalfsen) TUINHUISJE(ca. 1920) behorende bij de historische buitenplaats Hessum, gel..

Hessum: houtloodsje

Tolhuisweg 11
Dalfsen
Omschrijving complexonderdeel 6 (bij Tolhuisweg 11 te Dalfsen): HOUTLOODSJE (ca. 1920-30) behorende bij de historische buitenplaats Hessum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)