Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Entreehek van buitenplaats Sparrendaal in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Hoofdstraat 87
3971KE Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Entreehek van buitenplaats Sparrendaal

Omschrijving onderdeel 4: ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardstenen afdekplaat, waarop een hardstenen, vaasvormig ornamentstuk in Lodewijk XV stijl staat. Tussen de pijlers bevindt zich een dubbel spijlenhek met twee draaibare vleugelstukken, die eveneens als hek fungeren. Het centrale inrijhek en de vleugelstukken worden gescheiden door ornamentele, smeedijzeren tussenstukken met voluten. Het hek is niet oorspronkelijk, maar afkomstig uit Harderwijk en na de restauratie op Sparrendaal geplaatst. Het dateert uit het midden van de 18de eeuw. Waardering: Het ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Sparrendaal is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg 18de eeuwse formele parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519731
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Entreehek van buitenplaats Sparrendaal in Driebergen Rijsenburg

Parkaanleg van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Deels in structuur, deels in detail be..

Bouwhuizen van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Ter weerszijden van het voorplein twee uit rode baksteen op..

Brug van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. De omgrachte nutstuin is bereikbaar via een rode bakstenen rondb..

Slingermuur van buitenplaats Sparrendaal

Hoofdstraat 87
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: SLINGERMUUR behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. In de oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen ..

Sparrendaal

Hoofdstraat 89
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Sparrendaal). Exterieur Het huis Sparrendaal werd gebouwd in 1754 op een terrein [s1]waarop in ied..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)