Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis uit 1863-64 in classicistische stijl in Breda

Woonhuis

Dreef 6
4813EG Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Herenhuis uit 1863-64 in classicistische stijl

Inleiding HERENHUIS uit 1863-64 in Classicistische stijl. Gebouwd voor de heer A. Bevers op trapeziumvormig perceel in de directe nabijheid van de St. Martinuskerk in het centrum van Princenhage. Voordien stonden op deze plaats twee huizen. Bij de bouw in 1863 is een gedeelte van de fundering van deze huizen hergebruikt. Het vrijliggende huis ligt op de noordwest-kop van de lintbebouwde Dreef met voor- of noordoostgevel op de perceelsgrens. Het huis heeft vensters in de rechterzijgevel met uitzicht op de Haagse Markt. Omschrijving Het symmetrische huis op rechthoekige plattegrond heeft twee bouwlagen met een schilddak gedekt met grijze Oudhollandse pannen. De voorgevel is vijf travee├źn breed en de zijgevel twee. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen uitgevoerd als blokverband waarin muuropeningen, voorzien van geprofileerde stuclijsten en hardstenen lekdorpels. De gevels hebben verder een basement, cordonlijst en gekorniste kroonlijst met tand en fries, hoekpilasters en middenrisaliet. Bovenlicht bij voordeur met gietijzeren levensboom. Op de begane grond zesruits schuifvensters met luiken en op de verdieping T-vormige schuifvensters. Op de nok van het dak twee hoekschoorstenen. Inwendig onder meer stucplafonds, houten paneeldeuren en marmeren schoorsteenmantels. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang als voorbeeld van de harmonische en afgewogen toepassing van Classicistische vormentaal; het object is van belang wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een classicistisch herenhuis met afgewogen compositie betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518999
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis uit 1863-64 in classicistische stijl in Breda

Huis met zadeldak, kroonlijst op klossen, ramen met waaierzwikken

Dreef 13
Breda
Huis met zadeldak, kroonlijst op klossen, ramen met waaierzwikken.

Huis, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles

Dreef 11
Breda
Vroeg 19e eeuws huis, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles; stoeppalen. Nog geheel woonhuis, evenals nr. 7 en 9. Oorspronkelijk h..

Eenvoudig klein huis met schilddak en kroonlijst op consoles

Dreef 9
Breda
EENVOUDIG KLEIN HUIS met schilddak en kroonlijst op consoles, eerste helft 19e eeuw.

Breed laat 18e-eeuws pand, hoog zadeldak, deur met zij- en bovenlichten

Dreef 7
Breda
Breed laat 18e-eeuws PAND, hoog zadeldak, deur met zij- en bovenlichten. Stoeppalen. Met de Hervormde Kerk, de belendende panden en de vier ..

Johanneskerk

Dreef 5
Breda
NED.HERV.KERK. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1819 naar ontwerp van N. Plomp. Gepleisterde gevel met halfronde jonische pilasters, fronton e..

Kaart & Routeplanner