Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Adrianus in Esbeek

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 8
5085EG Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889-1937


Beschrijving van Heilige Adrianus

Inleiding. R.K. KERK en KAPEL van de parochie H. Petrus Banden in Tradionalistische bouwtrant uit 1937, naar ontwerp van architect F. Vervest en ir. J. van Buytenen. De architectuur van kerk en kapel is tevens ge├»nspireerd door het werk van architect Kropholler. De bijbehorende pastorie ligt oostelijk van de kerk. De bouwkosten bedroegen f 43771,66. De kerkwijding vond plaats in 1937 door Mgr. Diepen. Van 1888 tot 1936 stond op deze plaats een neo-gotische kerk met toren van architect Hendriks uit Oss. Bij de bouw van de nieuwe kerk is de oude toren van 1888 ommanteld. Verder is gebruik gemaakt van de oude fundering van de kerk. Na de plaatsing in 1898 van een beeld van St. Cornelius in de vorige kerk wordt de parochie van Esbeek een bedevaartsoord. In 1937 wordt tegelijk aan de noordkant van de nieuwe kerk de kapel gebouwd toegewijd aan St. Cornelius. De tweede patroonheilige van de kerk is de martelaar van Gorkum Adrianus van Hilvarenbeek. In 1572 was deze priester Adrianus, afkomstig uit Esbeek, in handen gevallen van de geuzen en opgehangen in Gorkum. Omschrijving. De kerk is een driebeukige kruisbasiliek met een schip van vier travee├źn. In het zuidwestelijke deel van het middenschip ingebouwd een vierkante klokketoren met uurwerk en luidklokken. Het priesterkoor heeft een driezijdige sluiting. Het schip is voorzien van een zadeldak, het noorder- en zuidertransept van schilddaken en de zijschepen van lessenaarsdaken. Alle daken zijn bekleed met natuursteen leien. De toren is bekroond door een achtzijdige naaldspits met smeedijzeren kruis. Het opgaande werk bestaat binnen en buiten uit rood-paarse handgevormde kloostermoppen gemetseld in wildverband, met een minimale toepassing van natuursteen. De spitsboogvensters in zijbeuken en middenschip zijn twee aan twee gekoppeld. De kerk heeft een open sporenkap met een gebonden gebint (balk met sleutelstuk, muurstijl en korbeel). In de kerk een zandstenen kruisweg en Corpus Christi uit 1937 van beeldhouwer Albert Termote uit Den Haag. Naast de kerk de Corneliuskapel met een buitenaltaar. De kapel heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen. Aan de straat een erfafscheiding van een schansmuur met ezelsrug. Waardering. De kerk met kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen, in het bijzonder de stichting en uitgroei van een bedevaartsplaats. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpskerk en vanwege de inventaris. Het heeft architectuurhistorisch belang door de aan de landelijke context aangepaste stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Vervest en Van Buytenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518903
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilige Adrianus in Esbeek

R.K. pastorie

Dorpsstraat 6
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. PASTORIE van de parochie H.Petrus Banden in Traditionalistische baksteenstijl uit 1937 naar ontwerp van architect J. Verves..

Schuur met dwarsdeel

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 2: schuur met dwarsdeel Inleiding SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tr..

Langgevelboerderij

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tradit..

Oranjebond

Oranjebond 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. BOSWACHTERSHUIS uit 1905 op het landgoed "De Oranjebond" in Esbeek. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect A. Verhoeven...

De Utrecht: blokje van zes dienstwoningen

Lage Mierdseweg 5
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de parallelweg van de Lage Mierdseweg staat, door een ondiepe voortuin gescheiden van de openbare we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)