Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Radiomonument in Eindhoven

Tuin Park Landgoed

Alberdingk Thijmlaan
5600AA Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936
Architect: A. Termote en D. Roosenburg


Beschrijving van Radiomonument

Inleiding RADIOMONUMENT ter gelegenheid van de tot stand koming van de eerste radioverbinding tussen Nederland en Nederlands Oost-Indië. De sculptuur is gemaakt door A. Termote, het geheel werd ontworpen in samenwerking met D. Roosenburg. Het monument dateert uit 1936 en bevindt zich in het stadswandelpark, in het stadsdeel Stratum. Omschrijving Het beeld stelt een roepende vrouw voor en is uitgevoerd in brons. De sculptuur is op de uiterste punt van een V-vormig basement geplaatst, de vrouw hangt uitgestrekt boven een hartvormige vijver met haar voeten aan een bal. Het basement is uitgevoerd in baksteen, voorzien van fantasie metselpatronen en betonnen banden aan de onderzijde. Een groot gedeelte van de sokkel is afgedekt met koperen platen die als schubben over elkaar liggen. Aan de open zijde van de V is een herdenkingsplaquette aangebracht, welke wordt geflankeerd door reliëfs waarop, en profil, koppen zijn afgebeeld. Daarnaast zijn op de punten van de V ook natuurstenen platen met tekst aangebracht. Alle teksten herdenken de tot standkoming van de radioverbinding en onthulling van het monument. Het monument bevindt zich op een kunstmatige verhoging in het park. Twee bakstenen trappen aan de zijkanten, voeren naar de vijver waar aan beide schuine zijden van de vijver gemetselde banken staan. De achterzijde van de verhoging wordt afgeschermd door een laag bakstenen muurtje met vierkante pijlers, voorzien van afdekplaten. Ook hiertegenaan is een bank bevestigd. Waardering Het radiomonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van de radioverbinding met Nederlands Indië; het is tevens van belang voor de typologische onwikkeling van het openbare gedenkteken. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Roosenburg en de beeldhouwer Termote. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de overigens niet beschermde parkaanleg. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Radiomonument
Radiomonument.jpg
Kunstenaar Dirk Roosenburg en Albert Termote
Jaar 1936
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 518823
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het radiomonument is een monument in Eindhoven.

Het dateert uit 1936 en is ontworpen door Dirk Roosenburg samen met beeldhouwer Albert Termote. Het beeld is tot stand gekomen na een prijsvraag die 55 inzendingen opleverde. De inzendingen waren in november 1933 te bezichtigen. Het beeld Semper Tangens (Steeds Rakend) van Roosenburg en Termote won de prijsvraag. Het is een herinnering aan de eerste radioverbinding die in 1927 door Philips tot stand werd gebracht tussen Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië. Het beeld stelt een roepende vrouw voor en staat bij een vijver in het Stadswandelpark. Het beeld is opgenomen in het register van rijksmonumenten.

Tekst

Op de achterzijde van het kunstwerk is te lezen: Ter herinnering aan het feit dat vanuit deze gemeente dank zij het vernuft van het Philips laboratorium de eerste radiophonische verbinding is tot stand gebracht tusschen het moederland en Ned.Oostindie. De burgerij van Eindhoven.

Foto’s

Zie ook


Monumenten in de buurt van Radiomonument in Eindhoven

Dr. A.F. Philips Observatorium

Alberdingk Thijmlaan 3
Eindhoven
Inleiding Het OBSERVATORIUM voor sterrenkunde en meteorologie bestaat uit een cylindrische toren met koepel, gelegen aan de westkant van he..

Gezellenhuis

Jonckbloetlaan 13
Eindhoven
Inleiding Voormalig WOONHOTEL of GEZELLENHUIS, gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect A. Ingwersen in opdracht van de woningbouwverenig..

Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor

Elzentlaan 29
Eindhoven
Inleiding VILLA, gelegen aan de Elzentlaan, in het villapark Den Elzent. Het pand is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect G. Geen..

Pleincollege van Maerlant

Jacob van Maerlantlaan 11
Eindhoven
Inleiding Het SINT CATHARINALYCEUM Voor meisjes is in 1952-1953 gebouwd naar ontwerp van de architecten De Jongh, Taen en Nix. Het Catharin..

St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Elzentlaan 20
Eindhoven
Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)