Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elzentbrug in Eindhoven

Weg En Waterwerk

Jan Smitzlaan
5600AA Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930
Architect: Dienst Gemeentewerken


Beschrijving van Elzentbrug

Inleiding Vaste BRUG, gebouwd in 1930 door de dienst Gemeentewerken van de Gemeente Eindhoven. De brug ligt op de grens van het villapark Den Elzent. Omschrijving Betonnen overspanning door middel van een segmentboog over het water van de Dommel. Daarboven is metselwerk in fantasieverband aangebracht tot aan het straatniveau. Vanaf straatniveau is aan weerszijden van de weg een muur opgemetseld waarbij in het metselwerk verspringende vlakken zijn aangebracht, op de muur is een metalen leuning aangebracht. Aan de uiteinden van de muren zijn vierkante pilaren, bekroond door een koperen hoed, geplaatst. De pilaren lopen door tot aan de oevers van de Dommel. In aansluiting op de pilaren is vanaf het talud de muur verhoogd tot op straatnivo. In deze muur zijn aan de straatzijde natuurstenen opgenomen waarop in reliƫf "ELZENTBRUG" leesbaar is. Waardering De Elzentbrug is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de stedelijke ontwikkeling van de stad, met name de aanleg van parken en villawijken in het Interbellum, en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van verkeersbruggen. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de stedebouw,de parkaanleg en de groenvoorzieningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elzentbrug in Eindhoven

St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Elzentlaan 20
Eindhoven
Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op e..

Gezellenhuis

Guido Gezellestraat 35
Eindhoven
Inleiding Voormalig protestants WOONHOTEL of GEZELLENHUIS, gebouwd in 1928 naar ontwerp van A. Ingwersen. Het pand vertoont in de vormgevin..

Poortgebouw begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding POORTGEBOUW van de begraafplaats van de Catharinakerk, uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Traditionalistische stijl. ..

Grafkapel familie Smits Van Oyen, begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding GRAFKAPEL van de familie Smits van Oyen, uitgevoerd in een Neo-Gotische stijl. Omschrijving Kapel op een rechthoekige platteg..

Graf familie Fens-Van Moll, begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding GRAF van de familie Fens-van Moll, gemaakt door beeldhouwer H.J. Kluytmans uit Stratum in Eclectische vormen. Omschrijving Het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)