Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterswoning bij Catharinakerk in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 1
5611GH Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1871
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Kosterswoning bij Catharinakerk

Inleiding KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers. Verbouwd door architect de Bever. In 1978 gerestaureerd (Hoort bij bestaand monument nummer 14635). Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond, onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De zijgevel telt drie traveeën, de voorgevel is slechts één travee breed. Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de zijgevel aan de straatzijde van een gepleisterde plint is voorzien. Het pand is van hoeklisenen voorzien welke boven de dakrand uitsteken en van een gebeeldhouwde hardstenen bekroning zijn voorzien. Onder de goot en over de gevels ter hoogte van de middenkalven van de ramen zijn baksteenlijsten zichtbaar. De deur bevindt zich in de kopse gevel, van de licht getoogde ramen zijn de bovenlichten gevuld met glas-in-lood. In de top van de voorgevel is een rond raampje aanwezig. Topgevels aan voor- en achterzijde worden bekroond door achtkantige uitkragende schoorstenen. Het pand is door een muur (in verlengde van zijgevel, parallel aan straat) met ezelsrug met de kerk verbonden. Waardering Het kosterswoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de geestelijk ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke kerken als onderdeel van de katholieke herleving; het is tevens van belang belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en de plaats in het oeuvre van de architect Cuypers. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid ondermeer vanwege de sobere, maar verzorgde architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518808
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterswoning bij Catharinakerk in Eindhoven

Sint-Catharinakerk

Catharinaplein 1
Eindhoven
R.K.Kerk van St. Catharina. Neogotische kruisbasiliek met twee torens, uit 1860-1867 door P.J.H.Cuypers, in 1945-1947 na oorlogsschade herst..

Poortgebouw met woningen van de voormalige voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek

Bergstraat 26
Eindhoven
Poortgebouw met woningen van de voormalige, in 1870 voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek. Pand, opgetrokken in rode baksteen met ge..

Rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoorstenen

Ten Hagestraat 13
Eindhoven
Waarschijnlijk 18e eeuws, rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoors..

Voormalig kantongerecht

Stratumseind 32
Eindhoven
Rechthoekig pand met twee verdiepingen en door pannen gedekt schilddak, evenwijdig aan de straat. Gebouwd in 1841 als kantongerecht. Gepleis..

Witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken

Ten Hagestraat 11
Eindhoven
Uit 1857 daterend, witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken. De..

Kaart & Routeplanner


Foto's (33)

Alle 33 foto's weergeven