Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hirsch Gebouw in Amsterdam

Gebouw

Leidseplein 25
1017PS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Hirsch Gebouw

Inleiding Op de hoek van Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen in 1911-'13 tot stand gekomen WARENHUIS naar ontwerp in Um 1800-stijl van A. Jacot met assistentie van J.G. Snuif in opdracht van de firma Hirsch. De uitvoering van de constructie was in handen van de Amsterdamsche Cement-IJzerfabriek Wittenburg. De kunstsmeedwerken waren geleverd door de metaalfabriek F.W. Braat te Delft; de betimmeringen en de meubilering van het interieur door de Haagse meubelfabriek Mutters & Co. Omschrijving Op een nagenoeg vierkant grondplan tot stand gekomen winkelgebouw bestaande uit een parterre, drie verdiepingen met daarboven een atelierverdieping. Dit alles gedekt door een gebogen mansardekap met leien. Het gebouw heeft een skeletconstructie in gewapend beton en is bekleed met grijsgetinte Arzweiler zandsteen. Het gebouw heeft een één travee brede ronde hoek met een hoge koepeltoren als beëindiging. De koepel is geplaatst op een hoge tamboer en is met koper bekleed. De lantaarn heeft een bolvormige bekroning. Ter weerszijden van de koepeltravee twee nagenoeg symmetrische gevels, elk opgedeeld in 8 traveeën. De gebosseerde onderpui bevat arcadevormige deur- en vensteropeningen met grote etalagevensters. Kolossale Ionische gecanelleerde halfzuilen over drie verdiepingen die de traveeën markeren. Ter weerszijden van de hoektravee en aan de uiterste hoeken van de gevels kolossale pilasters, eveneens over drie verdiepingen. De kroonlijst boven de derde verdieping bestaat uit een tand- en eierlijst. Op de eerste verdieping natuurstenen balustraden voorzien van kandelaberzuiltjes vóór de per drie gekoppelde Franse vensters. Op tweede en derde verdieping smeedijzeren balustraden. De gekoppelde vensters worden verticaal gescheiden brede door natuurstenen stijlen. De vierde verdieping is voorzien van een balustrade. De traveeën worden gemarkeerd door natuurstenen pilasters. Ook hier zijn de onderverdeelde Franse vensters per drie gekoppeld. Van het oorspronkelijke interieur is weinig tot niets bewaard gebleven, met uitzondering van enkele onderdelen waaronder een trappenhuis. Waardering Voormalig modemagazijn van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de opkomst van het grote warenhuis, ook als gebouwtype, in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw. Eveneens van belang vanwege de opvallende situering op de hoek van Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518447
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het "nieuwe" Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam op de openingsdag van de Apple Store op 3 maart 2012.

Hirsch & Cie, was een van oorsprong Belgisch modehuis met winkels in Brussel (1869-1962), Amsterdam (1882-1976), Keulen, Dresden en Hamburg. Het modehuis is genoemd naar de oprichter ervan, de uit Altena in Westfalen afkomstige Joodse ondernemer Leo Hirsch (1842-1906).

Geschiedenis

Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)

Het "oude" Hirschgebouw in het midden in 1899
Sylvain Kahn (1916)

Het Nederlandse filiaal van Hirsch & Cie opende zijn deuren op maandag 25 september 1882 aan het Leidseplein in Amsterdam. Sylvain Kahn, afkomstig uit de Elzas, en Sally Berg uit Westfalen werkten als bedienden in het modepaleis van Leo Hirsch in Brussel, toen zij elkaar op 14-jarige leeftijd leerden kennen. Ze werkten zich steeds verder op binnen het bedrijf en kregen plannen om zelf een modehuis op te zetten. Deze plannen bespraken ze met Leo Hirsch, die daar enthousiast voor werd; hij fourneerde geld en in 1882 werd aan het Leidseplein Maison Hirsch & Cie gesticht. De oprichters waren in Brussel: Sylvain Kahn die hoofd was van de stoffenafdeling en Sally Berg die de leiding had over de coutureafdeling. De detailhandel in Amsterdam was nog onderontwikkeld en de weinige warenhuizen die er waren verkochten slechts Duitse confectie. Over zijn eerste bezoek aan Amsterdam zei Kahn in 1928 in een interview: "Toen ik in '82 uit Brussel voor 't eerst naar Holland was gekomen (...) dacht ik, dat ik in China beland was, zóó slecht, zoo vreemd aan alle begrippen van de mode gingen de dames hier gekleed."[1] Dit was de reden dat Kahn en Berg een modehuis naar Frans voorbeeld stichtten en als eersten de haute couture introduceerden in Nederland.

Hirsch & Cie richtte zich op dames uit de elite. Vrouwen van rijke ondernemers, zoals fabrikanten uit de Zaanstreek en Twente en planters uit Nederlands-Indië, maar ook de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana kochten kleding bij Hirsch. Ook de beroemde danseres Mata Hari was een klant van het modehuis.

Twee mannequins bij Hirsch (Ippy en Gertie Wehmann), door Isaac Israels, ca. 1916.

Het nieuwe modehuis werd een daverend succes. Al snel werd het gebouw te klein en vele verbouwingen volgden. Etage na etage en aangrenzende panden werden aan het gebouw toegevoegd, totdat de grenzen van uitbreiding waren bereikt en een nieuw gebouw noodzakelijk werd. Tijdens de bouw van het huidige pand was er een grote noodvestiging aan het Kleine-Gartmanplantsoen. In 1912 werd een groot nieuw gebouw geopend, dat was ontworpen door architecten A. Jacot en Jan Gerard Snuijf.[2] Het nieuwe gebouw had de inmiddels standaard geworden indeling van het warenhuis, met een enorme hal, galerijen die gegroepeerd waren rondom een lichthof en monumentale trappen en liften. Alles was afgewerkt met kostbare materialen als marmer, graniet en dure houtsoorten. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw organiseerde Hirsch & Cie de eerste Nederlandse modeshow, iets wat al snel navolging vond bij andere modehuizen.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het voor Hirsch & Cie moeilijker haar leidende positie in de Nederlandse modewereld te behouden, als gevolg van de toegenomen concurrentie van de confectie-industrie en de economische crisis van de jaren 30. Juist bedrijven als Hirsch, die zich richtten op de afzet van luxe producten en kwalitatief hoogwaardige modestoffen, werden het meest getroffen door de crisis. Toch leek de invloed van de economische crisis op Hirsch gering. Het loslaten van de gouden standaard in 1936 bracht een opleving van de economie. De komst in 1937 van couturier Richard Goetz, een joodse vluchteling uit Berlijn, zorgde voor veel nieuwe klanten, voornamelijk Duits-joodse vluchtelingen.

De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1940 betekende echter de definitieve breuk met het verleden voor Hirsch. Als bedrijf met een joodse directie en veel joodse werknemers kreeg Hirsch al vrij snel te maken met door de Duitsers opgelegde beperkingen. In 1941 stelden de Duitsers een Verwalter aan en moest de (joodse) directie vertrekken. Twee jaar later werd de zaak geliquideerd en werden de voorraden en de kostbare inventaris van het pand naar Duitsland overgebracht. Hirsch kwam gehavend uit de oorlog - meerdere werknemers waren omgekomen en het gebouw was ernstig in verval geraakt. Nooit meer werd het modehuis zo groot als voorheen. Het gebouw en het modehuis werden gescheiden en slechts de begane grond en een gedeelte van de eerste verdieping werden opnieuw ingericht voor het modehuis Hirsch. Er werd wel een nieuwe coutureafdeling opgebouwd in de jaren vijftig, met Max Heymans als ontwerper, maar deze samenwerking was geen lang leven beschoren, aangezien Heymans te veel geld spendeerde. De afdeling werd gesloten en sinds die tijd werd uitsluitend confectie verkocht. Het exclusieve imago van Hirsch bleef echter altijd behouden. In deze periode werkte Robert Jasper Grootveld bij Hirsch als glazenwasser. Vanaf de jaren zestig drukten jongeren steeds meer hun stempel op de mode. Plotseling waren de elegante japonnen van Hirsch ouderwets. Een poging tot verjonging door middel van een verbouwing en een jongerenlijn kwam te laat voor het bedrijf; in 1976 sloot modehuis Hirsch zijn deuren aan het Leidseplein.

Galerij

Literatuur

  • Roetemeijer, H.J.M. (1980). Hirsch op het Leidseplein. In: Ons Amsterdam, jrg.32(1980)p. 162-164. ISSN 0166-1809.
  • Denslagen, Wim ... et al. (red.) (1993). Bouwkunst: studies in vriendschap voor Kees Peeters / tekstredactie H.J. Scheepmaker. Architectura & Natura Pers, Amsterdam. - 638 p. ISBN 90-71570-26-6. Hieruit: Marieke Kuipers. Modemagazijn Hirsch: monument van een voorbije cultuur.
  • Grijpma, Dieuwke (1999). Kleren voor de elite: Nederlandse couturiers en hun klanten 1882-2000. Balans, Amsterdam. - 237 p. ISBN 90-5018-447-2. Geschiedenis van Nederlandse modehuizen, ontwerpers en coupeuses aan de hand van het kleedgedrag van hun clientèle, inclusief de koninginnen.
  • Nijenhuis, Hans te, & Ietse Meij (2002). Isaac Israëls: mannequins en mode / red. begeleiding Joop van Roosmalen. Pictures Publishers, Wijk en Aalburg. - 187 p. Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling "Isaac Israels in de mode" in het Gemeentemuseum Den Haag. ISBN 90-73187-43-5. Schilderijen en tekeningen van de eind-19e-eeuwse, begin-20e-eeuwse mode, met name van het modehuis Hirsch waar arme, mooie meisjes kleding showden aan rijke klanten.
  • Dekker, Annemarie den ... et al. (2007). Modepaleizen in Amsterdam: 1880-1960 / eindred.: Hinke Wiggers. THOTH/Amsterdams Historisch Museum, Bussum/Amsterdam. - 125 p. Versch. ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum van 26 april t/m 26 augustus 2007. ISBN 978-90-6868-441-4
  • Knoop, Femke (2018), Hirsch & Cie in Amsterdam (1882-1976). Haute couture op het Leidseplein. Verloren, Hilversum. - 344 p. ISBN 978-90-8704-728-3. Beschrijft Hirsch & Cie als een joods familiebedrijf met een rijk geschakeerd personeelsbestand en een gedistingeerde klantenkring die elkaar ontmoetten in een fraai vormgegeven gebouw.

Monumenten in de buurt van Hirsch Gebouw in Amsterdam

Stadsschouwburg Amsterdam

Marnixstraat 429
Amsterdam
Stadsschouwburggebouw, bestaande uit een zelfstandig, rijk gedetailleerd toeschouwersgebouw en een eveneens zelfstandig, doch hoger opgetrok..

American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
American Hotel, van 1898-1900 door W.Kromhout en W.G.Jansen gebouwd in een nog bij de richting van Berlage aansluitende, maar door toepassin..

Uitbreiding American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
Inleiding. Naar ontwerp van de architect G.J. Rutgers in samenwerking met K. Bakker in 1927-1928 tot stand gekomen HOTEL, als uitbreiding v..

Leidsebrug

Leidseplein/Singelgracht
Amsterdam
Inleiding In 1923 door P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1925 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met twee doorvaarten, gen..

Hoekhuis met hoger opgetrokken voorste stuk onder schilddak

Korte Leidsedwarsstraat 24
Amsterdam
Hoekhuis (XVII of XVIII) met hoger opgetrokken voorste stuk onder schilddak. Gepleisterde voorgevel onder rechte lijst (XIX).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)