Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hirsch Gebouw in Amsterdam

Gebouw

Leidseplein 25
1017PS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Hirsch Gebouw

Inleiding Op de hoek van Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen in 1911-'13 tot stand gekomen WARENHUIS naar ontwerp in Um 1800-stijl van A. Jacot met assistentie van J.G. Snuif in opdracht van de firma Hirsch. De uitvoering van de constructie was in handen van de Amsterdamsche Cement-IJzerfabriek Wittenburg. De kunstsmeedwerken waren geleverd door de metaalfabriek F.W. Braat te Delft; de betimmeringen en de meubilering van het interieur door de Haagse meubelfabriek Mutters & Co. Omschrijving Op een nagenoeg vierkant grondplan tot stand gekomen winkelgebouw bestaande uit een parterre, drie verdiepingen met daarboven een atelierverdieping. Dit alles gedekt door een gebogen mansardekap met leien. Het gebouw heeft een skeletconstructie in gewapend beton en is bekleed met grijsgetinte Arzweiler zandsteen. Het gebouw heeft een één travee brede ronde hoek met een hoge koepeltoren als beëindiging. De koepel is geplaatst op een hoge tamboer en is met koper bekleed. De lantaarn heeft een bolvormige bekroning. Ter weerszijden van de koepeltravee twee nagenoeg symmetrische gevels, elk opgedeeld in 8 traveeën. De gebosseerde onderpui bevat arcadevormige deur- en vensteropeningen met grote etalagevensters. Kolossale Ionische gecanelleerde halfzuilen over drie verdiepingen die de traveeën markeren. Ter weerszijden van de hoektravee en aan de uiterste hoeken van de gevels kolossale pilasters, eveneens over drie verdiepingen. De kroonlijst boven de derde verdieping bestaat uit een tand- en eierlijst. Op de eerste verdieping natuurstenen balustraden voorzien van kandelaberzuiltjes vóór de per drie gekoppelde Franse vensters. Op tweede en derde verdieping smeedijzeren balustraden. De gekoppelde vensters worden verticaal gescheiden brede door natuurstenen stijlen. De vierde verdieping is voorzien van een balustrade. De traveeën worden gemarkeerd door natuurstenen pilasters. Ook hier zijn de onderverdeelde Franse vensters per drie gekoppeld. Van het oorspronkelijke interieur is weinig tot niets bewaard gebleven, met uitzondering van enkele onderdelen waaronder een trappenhuis. Waardering Voormalig modemagazijn van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de opkomst van het grote warenhuis, ook als gebouwtype, in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw. Eveneens van belang vanwege de opvallende situering op de hoek van Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518447
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Hirsch Gebouw in Amsterdam

Stadsschouwburg Amsterdam

Marnixstraat 429
Amsterdam
Stadsschouwburggebouw, bestaande uit een zelfstandig, rijk gedetailleerd toeschouwersgebouw en een eveneens zelfstandig, doch hoger opgetrok..

American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
American Hotel, van 1898-1900 door W.Kromhout en W.G.Jansen gebouwd in een nog bij de richting van Berlage aansluitende, maar door toepassin..

Uitbreiding American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
Inleiding. Naar ontwerp van de architect G.J. Rutgers in samenwerking met K. Bakker in 1927-1928 tot stand gekomen HOTEL, als uitbreiding v..

Leidsebrug

Leidseplein/Singelgracht
Amsterdam
Inleiding In 1923 door P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1925 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met twee doorvaarten, gen..

Hoekhuis met hoger opgetrokken voorste stuk onder schilddak

Korte Leidsedwarsstraat 24
Amsterdam
Hoekhuis (XVII of XVIII) met hoger opgetrokken voorste stuk onder schilddak. Gepleisterde voorgevel onder rechte lijst (XIX).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)