Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zes lantaarns en twee fonteinen in Amsterdam

Overig

Beursplein 5 (tegenover)
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1930
Architect: H.P. Berlage


Beschrijving van Zes lantaarns en twee fonteinen

Inleiding In 1930 op het Beursplein tot stand gekomen zes LANTAARNS en twee FONTEINEN naar een ontwerp van H.P. Berlage in een Late Amsterdamse School-stijl. Twee lantaarns zijn geplaatst tegen en aan weerszijden van de trappen die toegang geven tot de hoofdintree van de Koopmansbeurs aan het Beursplein. De opdracht werd vermoedelijk verleend door het Gemeentelijk Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam. De 6 lantaarns zijn door deze zelfde dienst in 1975 gerestaureerd. Omschrijving Zes gietijzeren en cylindervormige lantaarns op een hardstenen sokkkel. De cylinder bestaat uit een fijn ajour maaswerk van ruitvormige patronen met net boven het midden een kraag van rozetten. Boven de ronde glazen bol een sierkap met opengewerkte bolvormige bekroning. Twee ronde fonteinen van natuursteen geplaatst in een ronde bak met opstaande rand, eveneens van hardsteen. De fonteinbak staat op vier korte poten. Onder de rand van het waterreservoir vier abstract vormgegeven waterspuwers. In het waterreservoir een ronde cylindervormige verhoging met gietijzeren sierbekroning waarin een vanuit de grote, ronde bak omhooglopende waterspuwer. De cylindervormige verhoging is aan de onderzijde voorzien van vier eenvoudige en van koper vervaardigde waterspuwers. Waardering Zes lantaarns en twee fonteinen naar een ontwerp van H.P. Berlage uit 1930 zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang vanwege de relatie tot de Koopmansbeurs en de situering op het Beursplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518418
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zes lantaarns en twee fonteinen in Amsterdam

Beurs van Berlage

Beursplein 1
Amsterdam
Beurs (1898-1902 door H.P.Berlage) het eerste grote gebouw waarvan de architectuur zich heeft losgemaakt van de neostijlen.

Bankgebouw naar een ontwerp in een sobere art nouveau-stijl

Damrak 80
Amsterdam
Inleiding In 1903-1904 opgetrokken BANKGEBOUW naar een ontwerp in een sobere Art Nouveau-stijl naar een ontwerp van G. Van Arkel in opdrach..

Pand met gave gevel onder rijk gesneden lijst met fronton en consoles en oorspronkelijke houten pui

Damrak 83
Amsterdam
Pand met gave gevel onder rijk gesneden lijst met fronton en consoles en oorspronkelijke houten pui (XVIIId). Goede roedenverdeling op de ve..

Gaaf bewaard pand in zgn

Damrak 62
Amsterdam
Gaaf bewaard pand in zgn. "Oudhollandse" neo-renaissancestijl, met trapgevel en originele pui (1886, door J. van Looy).

Effectenbeurs

Beursplein 5
Amsterdam
Inleiding Tussen Beursplein, Papenbrugsteeg en Warmoesstraat in 1911-1913 gerealiseerde EFFECTENBEURS naar een ontwerp in 'Um 1800'-stijl v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)