Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno in Amsterdam

Woonhuis

Valckenierstraat 27 A
1018XD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1854-1856
Architect: Jan Leliman


Beschrijving van Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Inleiding Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. leliman in opdracht van de Vereeniging Salerno. Omschrijving Parallel aan de straat gelegen woonblok, onderdeel van het complex "Salerno". Het blok is ontworpen op rechthoekig grondplan bestaande uit twee huizen, iedere verdieping met twee tweekamerwoningen. De woningen op de begane grond zijn alleen via het achterterrein bereikbaar; de andere via het trappenhuis aan de voorzijde van het blok. Het gebouw is in rode baksteen opgetrokken en bestaat uit vier bouwlagen en een kleine kapverdieping onder een schilddak met pannen. Zes vensterassen breed. Sprongen en verdiepingen in het metselwerk. Overgang naar de verdiepingen geschiedt door banden en lijsten van gelige specie, die naar de derde verdieping in een op en neer gaand patroon. Rechte, overstekende gootlijst. De twee ingangstraveeën hebben een dakkapel als afsluiting. Schuiframen met roedenverdeling. Vensters van het trappenhuis liggen in een spaarveld. De lisenen aan weerskanten schragen de dakkapel. De hoeklisenen en de tot de tweede verdieping oplopende middenliseen verdelen het blok duidelijk in twee huizen. De lisenen zijn voorzien van muurankers. De achtergevel eveneens voorzien van spaarvelden waarin kleine vensters. Aan weerszijden van dit voorgebouw is een twee meter brede doorgang naar het achterterrein met het blok rug aan rug woningen. Waardering Woonblok van algemeen belang vanwege architectuur, cultuurhistorische en typologische waarden en als onderdeel van het complex van twee woonblokken aan de Valckenierstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518319
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno in Amsterdam

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 23A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiders woningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. Leliman voor de 'Vereeniging Salerno'. Omschrijving Woonblok op rechth..

Pand met halsgevel

Valckenierstraat 1
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa/b).

Voormalige brandweerkazerne

Valckenierstraat 2
Amsterdam
V.m. Brandweerkazerne (1873, door stadsarchitect B. de Greef) in een op Italiaanse middeleeuwse en vroege renaissance-architectuur geinspire..

De Joodsche Invalide

Weesperplein 3
Amsterdam
Inleiding In twee fasen tot stand gekomen VERZORGINGSTEHUIS voor de joodse gemeenschap, waarin lichamelijk invaliden werden voorbereid op e..

Diamantbeurs

Weesperplein 4A
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht in 1910-11 tot stand gekomen DIAMANTBEURS naar ontwerp in Art Nouveau trant va..

Kaart & Routeplanner