Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: tuin met tuinbeelden en -banken en met een gedenkteken van het artis-complex in Amsterdam

Overig

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Artis: tuin met tuinbeelden en -banken en met een gedenkteken van het artis-complex

Inleiding TUIN(26) met tuinbeelden en -banken en met een gedenktekenvan het Artis-complex. Halverwege de 19de eeuw was de tuinaanleg van Artis voornamelijk ge├»nspireerd op de Engelse landschapstuinen. Deze vorm van tuinaanleg werd alleen langs de roofdierengalerij onderbroken door een classicistische "Fransche aanleg" uit 1891. Al kort hierna werd dit deel overigens de Hollandse Tuin genoemd. Omschrijving Twee geometrische en symmetrische perken gelegen aan weerszijden van een middenas. De perken zijn in hoofdzaak rechthoekig, maar hebben aan de ZO-zijde een concave afronding. In de tuinaanleg zijn vier 19de-eeuwse marmeren beelden opgenomen. De beelden stellen de vier jaargetijden voor. Waarschijnlijk zijn de beelden rond 1882 door Artis aangekocht. De allegorische voorstellingen van de Winter en de Herfst staan aan weerszijden van de middenas op de hoeken aan de NW-zijde van de Hollandse Tuin. De voorstellingen van de Zomer en de Lente staan op de hoeken aan de korte kopse zijde in het ZO. De beelden staan alle op een natuurstenen sokkel met profielen en spaarvelden. Aan de NW-zijde van de tuin staan twee tuinbanken met rugleuning en met als takken uitgevoerde gietijzeren poten. In de middenas staan twee dergelijke tuinbanken zonder rugleuning. Aan de ZO-zijde bevindt zich aan de kop van de Hollandse Tuin het gedenkteken voor Westerman. Dit monument ter nagedachtenis aan een van de oprichters en eerste directeur van Artis, dr. G.F. Westerman (1807-1890) is gemaakt door de beeldhouwer Bart van Hove in zandsteen en verguld brons en werd in 1891 onthuld. Het bestaat uit een obelisk op basement. Het geheel rust op een sokkel met afgeschuinde vlakken en concave band. Op het basement bevinden zich tekstschilden met opschriften verwijzend naar de oprichters en het Koninklijk Zo├Âlogisch Genootschap. Op de sokkel een leeuw en vrouw. Tegen de obelisk een mannenfiguur met opgeheven lauwerkrans bij portretmedaillon. De obelisk wordt aan de bovenzijde afgesloten met een sierbol waarop een adelaar met gespreide vleugels. Waardering Tuin met tuinbanken, tuinbeelden en met gedenkteken van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: tuin met tuinbeelden en -banken en met een gedenkteken van het artis-complex in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner