Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster van de zusters van het heilig hart in Dalfsen

Kerkelijk Gebouw

Oosterstraat 8
7721CL Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1931
Architect: C. Hardeman


Beschrijving van Klooster van de zusters van het heilig hart

Inleiding Het KLOOSTER van de zusters van het Heilig Hart is gebouwd in 1927 naar ontwerp van C. Hardeman. Op de verdieping is een kapel ingericht. Het pand staat in het centrum van Dalfsen. Om het pand geschikt te maken voor burgerbewoning is het interieur deels gewijzigd en is o.a.voorzetbeglazing geplaatst. De kapel is nog aanwezig. In de portiek bevindt zich de stichtingssteen met opschrift: " In Honorem Smi cordis Dni Nri J. Chri Me Posuit Ao Dni MCMXXVII Prid. Non Oct. Joes Galama Par. Sor Sup. Gen. Maria Josepha". Aan de achterzijde is een nieuwe aanbouw (aan de bijkeuken) die voor de bescherming niet van belang is. Omschrijving Klooster opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen vanaf een rechthoekige plattegrond onder met verbeterde hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met getimmerd overstek op klossen. Centraal in de voorgevel bevindt zich een spitsboogvormige portiek met de entree; een houten deur met zij- en bovenlicht. Aan weerszijden twee vensters, op de verdieping vijf vensters. De twee spitsboogvensters in de rechter gevelhoek behoren tot de kapel; in de rechter zijgevel op de verdieping eveneens vier spitsboogvensters, alle gevuld met -deels gekleurd- glas-in-lood en gezet in een iets terugliggend rechthoekig gevelvlak. De overige vensters in voor en zij-gevels zijn tweeruitsvensters onder bovenlicht met roedenverdeling en gekleurd glas. Alle vensters met gemetselde lekdorpel, de rechthoekige onder rechte strek. In het dakvlak aan de straatzijde drie dakkapellen met roedenverdeling, de middelste met zadeldakje, de andere twee plat gedekt, alle met overstek en klossen. In de overige drie dakvlakken eveneens een dakkapel met plat dak. In de achtergevel een dubbele balkondeur met zij- en bovenlichten. In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijn nog herkenbaar en detaillering als trappenhuis, deuren en omlijsting intact. De kapel is een rechthoekige ruimte; het getimmerde plafond met klassiek geprofileerde kooflijst. Waardering Klooster van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als huisvesting van een religieuze orde en als voorbeeld van een klooster uit het eerste kwart van de 20ste eeuw - vanwege de gaafheid van het ex- en deels het interieur, met name van de kapel - vanwege de zeldzaamheid van dit gebouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518249
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster van de zusters van het heilig hart in Dalfsen

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 29
Dalfsen
Toren N.H. Kerk. Gedeeltelijk in tufsteen en gedeeltelijk in baksteen opgetrokken bouwwerk van vier geledingen onder tentdak. De toegang tot..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Dalfsen
N.H. Kerk. De kerk bestaat uit een gedeeltelijk in baksteen en gedeeltelijk in tufsteen opgetrokken vijfzijdig gesloten overwelfd koor, waar..

In de Grutte Moole

Prinsenstraat 35
Dalfsen
In de Grutte Moole. Pand onder twee zadeldaken tussen tuitgevels met vlechtingen; vensters met roedenverdeling en met luiken behangen; gevel..

Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

Brinkweg 1
Dalfsen
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak; voorgevel met vlechtingen en schuifvensters met roedenverdeling, met luiken behangen, XIX. Links ..

Eenvoudige dubbele dorpswoning

Molenstraat 10
Dalfsen
Eenvoudige dubbele dorpswoning. Voorgevel bestaande uit een viertal 15- ruitsschuiframen met luiken. Voordeur met bovenlicht.

Kaart & Routeplanner