Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spoorbrug in Ravenstein

Weg En Waterwerk

Maasdijk
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1945


Beschrijving van Spoorbrug

Inleiding SPOORWEGBRUG over de Maas, gebouwd in de spoorlijn tussen Tilburg en Nijmegen, waarvoor in 1871 door de staat aan Alexander Brodgen, Engels parlementariër, concessie werd verleend. De brug, gelegen tussen Noord-Brabant en Gelderland, is naar de dochter van de Engelsman de Edithbrug genoemd en was lokaal bekend als de Whiskeybrug. In 1937 werd de enkelsporige vakwerkbrug (gebouwd door een Engels architect) vervangen door de huidige stalen staafboogbrug. Ten gunste van de scheepvaart en de ijsdoorgang is het aantal oude pijlers (1872-'74) bij de bouw van de nieuwe brug (1937-'39) met één teruggebracht. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug tweemaal vernield. Kort na de oorlog is de Edithbrug gerepareerd, aan de westelijke zijde is een smalle loopbrug gehangen. Omschrijving De huidige brug bestaat uit de twee landhoofden en vier pijlers in baksteen met gebosseerde hardstenen hoekblokken van de eerste brug (1872-'74) en een vijfde pijler (in de Maas) uit 1937, alle met een breedte geschikt voor dubbelspoor en voorzien van betonnen dekplaten. Van belang is het zandstenen portretreliëf in geprofileerde hardstenen omlijsting op de zuidelijke rivierpijler. De inscriptie luidt: "De eerste steen gelegd door Anne Edith Brogden 31sten augustus 1872". Het portret stelt Edith voor. Bij de bouw van de nieuwe brug zijn de landhoofden met baksteen en beton versterkt. De bovenbouw bestaat uit een verstijfde staafboogbrug van vier delen (elk 62 meter lengte, 11,80 meter hoog) en (aan de Gelderse zijde) een deel zonder bogen (86 meter), met een totale lengte van 400 meter. De hoofdliggers worden door dwarsliggers verbonden. Het materiaal is geklonken en soms gelast profielijzer en plaatijzer. Onder de bovenbouw hangen verrijdbare schildersbruggen. Ook de enkelsporige dijk, die vanaf de Maasdijk te Brabant door de uiterwaarden naar de brug leidt, behoort tot het kunstwerk. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als getuigenis van een sociaal-economische en infrastructurele ontwikkeling, namelijk de overbrugging van de grote rivieren in het kader van de spoorwegaanleg in de negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden wegens de markante ligging die de belevingswaarde van landschap en stadsbeeld ter plaatse verhoogt. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518220
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spoorbrug in Ravenstein

Tuinkoepel

Van Coothweg 7
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de vestingwerken in de noordwestelijke hoek van Ravenstein is, op een poterne, omstreeks 1890 een tienhoekige TUINKOEPEL opget..

"Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk"

Van Coothweg 7
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Restanten van twee rondelen, tezamen een complex vormend, beide gesitueerd in en tegen de Maasdijk te Ravenstein: Kasteel Bolwer..

Buitengrachtse oever

Buitengrachtse Oever bij Wal/Maasdijk/Lombardstraat
Ravenstein (Gemeente Oss)
Buitengrachtse oever. De gracht wordt aan de noordwestelijke en noordoostelijke zijde begrensd door een hoogoplopende oever naar de Wal (hu..

Binnengrachtse oever

Binnengrachtse Oever bij St. Luciastraat/Kasteelplaats
Ravenstein (Gemeente Oss)
Binnengrachtse oever. Het in U-vorm gelegen grachtgedeelte omgeeft een grasveld dat verder afgesloten wordt door de achtertuinen van aan de ..

Huis met gewitte topgevel van gele baksteen met vlechtingen

Marktstraat 33
Ravenstein (Gemeente Oss)
HUIS met gewitte topgevel van gele baksteen met vlechtingen. Gebeeldhouwde kraagsteen onder de top, sierankers en Empire ingang, XVIIIe eeu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)