Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangsbrug met poort in Brielle

Overig

De Rik 5
3232LA Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Toegangsbrug met poort

Inleiding TOEGANGSBRUG met poort behorende tot het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum, evenals de bedevaartskerk in 1931 naar ontwerp van de Rotterdamse architect H.P.J. de Vries gebouwd in een traditionalistische trant. De toegangspoort staat in de as van de kapel en geeft toegang tot het terrein van het bedevaartscomplex. Omschrijving In baksteen opgetrokken toegangsbrug over de sloot langs de weg, voorzien van een poort gevormd door een spitsboogvormige doorgang, die wordt afgesloten door een ijzeren draaihek. De doorgang staat tussen gemetselde muren met vlechtingen op de versnijdingen. Het muurdeel boven de spitsboog is voorzien van decoratief metselwerk en heeft een horizontale beƫindiging met ezelsrug. De brug heeft een segmentboogvormig gewelfde onderdoorgang met rollagen en is op de bortstweringen eveneens voorzien van ezelsruggen. Ook de iets hoger opgaande, korte dwarsmuurtjes aan de koppen van de bortstweringen hebben ezelsruggen, net als de schuin weglopende kademuurtjes tegen de achterzijde van de poort. Waardering Toegangsbrug met poort van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde. - De toegangsbrug heeft cultuurhistorisch belang als historisch-functioneel onderdeel van een complex dat een bijzondere uitdrukking is van een geestelijke en typologische ontwikkeling. - De toegangsbrug heeft ensemblewaarde vanwege de sterke functionele en visuele samenhang met het kerkgebouw. - De toegangsbrug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bij de architectuur van de kerk aansluitende architectonische kenmerken en materiaalgebruik. - De toegangsbrug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518187
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangsbrug met poort in Brielle

Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum

De Rik 5
Brielle
Inleiding BEDEVAARTSKERK uit 1929-1931 behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. De in een voor de jaren dertig ..

Omgang

De Rik 5
Brielle
Inleiding OMGANG van gewapend beton om het Getuigen- of Martelveld, behorende bij het Bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. De ..

Heilige Put

De Rik 5
Brielle
Inleiding BASSIN onderdeel van het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het midden in het Martelveld liggende bassin, ..

Ciborium met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord

De Rik 5
Brielle
Inleiding CIBORIUM met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. Het ciborium verrees in 1921 naar ..

Watertoren

G J van den Boogerdweg 1
Brielle
Inleiding WATERTOREN in 1923-1924 gebouwd naar ontwerp van ingenieur A.D. Heederik. In 1923 begon de gemeente Brielle met de aanleg van ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)