Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ciborium met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord in Brielle

Kerkelijk Gebouw

De Rik 5
3232LA Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Ciborium met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord

Inleiding CIBORIUM met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. Het ciborium verrees in 1921 naar ontwerp van architect Jan Stuyt op het binnenterrein van het complex, op de plaats waar ooit de turfschuur stond. De contouren van deze schuur zijn in steen aangegegeven in het gazon. Het koepelvormige, in natuursteen uitgevoerde monument is voorzien van in de jaren 1921-1926 vervaardigde beeldhouwwerken en mozaïeken met afbeeldingen van de martelaren, naar ontwerp van Jan Oosterman. De laatse beelden en reliëfs zijn in 1993 en 1994 geplaatst. Omschrijving Het ciborium is opgetrokken in diverse soorten natuursteen vanuit een octogonale plattegrond op een eveneens octogonale basis (stylobaat) van graniet. De vloer, waarop een altaartafel van gepolijst graniet staat, is van granito. De geprofileerde kolommen staan op een granieten basement en dragen een hoog entablement met een fries van rechthoekige platen met de reliëfs van de martelaren. Tussen de reliëfs staan op consoles aan de buitenzijde van de kolommen acht martelaarbeelden, bekroond door baldakijnen ter hoogte van een geprofileerde kroonlijst. Drie martelaren zijn afgebeeld in mozaïeken aan de binnenzijde van de koepel. Het koepeldak en het door een zinken bol bekroonde kegeldak erboven, zijn gedekt met leien in maasdekking en worden met elkaar verbonden door een onversierde tamboer. De onderzijde van de koepel wordt geaccentueerd door een kraalrand. Waardering Het ciborium behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde. - Het ciborium is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. - Het ciborium heeft situeringswaarde en ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging ten opzichte van de directe omgeving en vanwege de sterke functionele en visuele samenhang met de andere complexonderdelen. - Het ciborium heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp, de detaillering en het materiaalgebruik en omdat het een bijzonder ontwerp uit het oeuvre van een vooraanstaand Nederlands architect betreft. - Het ciborium is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid, en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518186
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Altaar met altaarciborie in de Dom van Regensburg

Het altaarciborie of ciborium (van het Griekse kiboorion; "peul van Egyptische boon") is een altaaroverkapping die op vier zuilen rust en de vorm heeft van een omgekeerde drinkbeker (zie ook ciborie) van metaal, hout of steen. Soms heeft het ook de vorm van een baldakijn. Oorspronkelijk was het bedoeld als bescherming, maar later werd het meer als versiering toegepast.

Altaarcibories komen voor in zowel katholieke als oosters-orthodoxe kerken. In een koptische kerk heeft het altaar altijd een ciborie. Het wordt voor de eerste maal vermeld in het Liber pontificalis (5e-6e eeuw) en veelvuldig toegepast in de grote Romeinse basilieken. De Baldakijn van Bernini boven het altaar van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan is een beroemd altaarciborie.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Ciborium met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord in Brielle

Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum

De Rik 5
Brielle
Inleiding BEDEVAARTSKERK uit 1929-1931 behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. De in een voor de jaren dertig ..

Omgang

De Rik 5
Brielle
Inleiding OMGANG van gewapend beton om het Getuigen- of Martelveld, behorende bij het Bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. De ..

Heilige Put

De Rik 5
Brielle
Inleiding BASSIN onderdeel van het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het midden in het Martelveld liggende bassin, ..

Toegangsbrug met poort

De Rik 5
Brielle
Inleiding TOEGANGSBRUG met poort behorende tot het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum, evenals de bedevaartskerk in 1..

Watertoren

G J van den Boogerdweg 1
Brielle
Inleiding WATERTOREN in 1923-1924 gebouwd naar ontwerp van ingenieur A.D. Heederik. In 1923 begon de gemeente Brielle met de aanleg van ee..

Kaart & Routeplanner