Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Put in Brielle

Tuin Park Landgoed

De Rik 5
3232LA Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: 1867-1921


Beschrijving van Heilige Put

Inleiding BASSIN onderdeel van het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het midden in het Martelveld liggende bassin, dat bekend is als "de Heilige Put", bevindt zich op de plaats waar zich de visvijver bevond van het voormalige St. Elisabethklooster van de reguliere kanunniken van Sint Augustinus. In het water van deze visvijver zouden de beenderen van de Martelaren van Gorcum zijn gewassen, waardoor aan het water een geneeskrachige werking wordt toegekend. Omschrijving Bassin in de vorm van een langgerekt ovaal bestaande uit gemetselde wanden verstevigd door middel van schieters en afgedekt met platte, natuurstenen dekplaten. In het midden van één van de lange, rechte zijden bevindt zich een trap met natuursteen treden naar een plateau op waterniveau omgeven door een eenvoudig hekwerk van ijzeren stangen. De wand tegenover deze trappartij heeft een natuurstenen balk, restant van een tweede trappartij naar de bron. Waardering Het bassin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en typologische waarde. - Het bassin is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. - Het bassin heeft ensemblewaarde vanwege de sterke historisch-functionele en visuele samenhang met de andere complexonderdelen. - Het bassin is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilige Put in Brielle

Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum

De Rik 5
Brielle
Inleiding BEDEVAARTSKERK uit 1929-1931 behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. De in een voor de jaren dertig ..

Omgang

De Rik 5
Brielle
Inleiding OMGANG van gewapend beton om het Getuigen- of Martelveld, behorende bij het Bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. De ..

Ciborium met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord

De Rik 5
Brielle
Inleiding CIBORIUM met buitenaltaar behorende tot het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. Het ciborium verrees in 1921 naar ..

Toegangsbrug met poort

De Rik 5
Brielle
Inleiding TOEGANGSBRUG met poort behorende tot het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum, evenals de bedevaartskerk in 1..

Watertoren

G J van den Boogerdweg 1
Brielle
Inleiding WATERTOREN in 1923-1924 gebouwd naar ontwerp van ingenieur A.D. Heederik. In 1923 begon de gemeente Brielle met de aanleg van ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)