Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl in Handel

Kerkelijk Gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423SJ Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918-1919


Beschrijving van Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl

Inleiding KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balgooy uit Nijmegen in 1918-1919. De figuren zijn circa één meter hoog. De totale hoogte van de sculpturen bedraagt ongeveer twee meter, de breedte is circa anderhalve meter. Tussen 1965 en 1970 is een aantal van deze staties (nummer 3, 7 en 8) vernieuwd. Omschrijving De verschillende staties zijn in kunststeen uitgevoerd en geplaatst op grote basementen van imitatie-rots in gegoten beton. Hierop is een plaquette in relëf aangebracht met het nummer en de titel van de voorstelling. De voorstellingen zelf worden gevormd door een aantal figuren, in hoog reliëf en vrijstaand, tegen een achtergrond van architectuur. De kruisiging van Christus als twaalfde statie in deze reeks wordt gevormd door de voorstelling op een calvarieberg aan het einde van de centrale as, waar deze tegen het slingerend pad eindigt. De laatste statie (XIV, Jezus wordt in het graf gelegd) bevindt zich rechts van de centrale as, aan het begin van het park. Waardering De KRUISWEG is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de devotie voor Christus in Noord-Brabant. Daarnaast is de kruisweg van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting. ---------- Inleiding SCULPTUUR, met levensgrote voorstelling van Christus in de hof van olijven. Het geheel is uitgevoerd in kunststeen en gemaakt door de firma van Balgooy in 1917. De sculptuur ligt in het verlengde van de centrale as, achter het pad aan de uiterste oostrand van het park. Hij maakt geen deel uit van de kruisweg maar heeft dezelfde vormgeving. De sculptuur heeft een totale hoogte van circa drie meter en heeft een brede, uitwaaierende voet. Omschrijving Op een grote betonnen sokkel met brede trap is een knielende Christus voor een Engel met kelk gezet. Op de traptreden liggen een drietal slapende apostelen. Waardering De SCULPTUUR is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de devotie voor Christus in Noord-Brabant. Daarnaast is het object van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518085
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl in Handel

Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostel..

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Aanleg van het processiepark te Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 19..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een la..

Kaart & Routeplanner