Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof in Gemert

Graf Begraafplaats

Kerkstraat 4
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof

Inleiding ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de engelbewaarder, de ommuring, en de Calvarieberg. Het kerkhof is in 1903 aangelegd en ligt tussen de komweg en de kasteeltuin, tegenover de ingang van de kerk. Op het kerkhof bevindt zich een aantal graven, het beeld van een engel en een calvarieberg met beeldengroepen van J.A. Oor en Zonen uit Roermond. Van dit complex worden de algemene aanleg, de engelbewaarder, ommuring en Calvarieberg beschermd. Omschrijving Het kerkhof beslaat een rechthoekig stuk grond, naar het westen toe iets smaller toelopend, in het oosten met afgeschuinde hoeken. Het geheel is symmetrisch aangelegd. De begroeing van de begraafplaats bestaat onder andere uit eiken, esdoorns en beuken. Waardering Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518072
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof in Gemert

St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan. Omschrijving De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met he..

St. Jan de Doper: aanleg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het kerkhof St. Jan. Omschrijving Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. ..

St. Jan de Doper: calvarieberg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst. Omschrijving De heuvel heeft de ..

St. Jan de Doperkerk

Kerkepad 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. In 1437 tot parochiekerk verheven. Bestaat uit een driebeukig schip uit die tijd, in 1853 door H. van Tulder..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 8
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond. Omschrijving. Twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)