Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in de stijl van de neo-renaissance in Wormerveer

Woonhuis

Dubbelebuurt 10
1521DC Wormerveer (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Villa in de stijl van de neo-renaissance

Inleiding Aan de zuidzijde van de Dubbelebuurt gesitueerde VILLA, gebouwd in 1885, waarschijnlijk voor opdrachtgever uit handel of industrie, in de stijl van de neo-renaissance. NB De na 1945 gerealiseerde uitbreiding op de begane grond aan de achterzijde is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde villa bestaande uit twee bouwlagen onder kap met plat waarvan de schilden zijn bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband op een natuurstenen plint. Het muurwerk is rijk gedecoreerd, onder meer met gepleisterde lisenen, cordonlijsten, borstweringen en speklagen. De symmetrische voorgevel is een lijstgevel met middenrisaliet waarin, in een portiek, de voordeur met zijlichten en een halfrond bovenlicht zijn opgenomen. De deur heeft een smeedijzeren raamrooster met daarin de letters P.H. Voor de deur ligt een natuurstenen stoep met ernaast een in de muur gemetselde steen met de tekst 'H.P. Pieper oud 2 jaar 21-8-83'. Boven de deur een fries met een hoogreliƫf van kinderen in de weer met een vijzel en tonnen. De verdieping heeft een T-venster tussen gecanneleerde lisenen. Boven dit venster is een aedicula motief met fronton waarin het jaartal 1885. Boven de kroonlijst wordt de middenrisaliet afgesloten door een dakkapel met wangen en een fronton. Aan weerszijden van deze middenrisaliet hebben begane grond en eerste etage twee vensters: schuifvensters op de begane grond en stolpramen met bovenlicht op de verdieping. De linkerzijgevel heeft op de begane grond links een driezijdige erker met een schuifvenster in elke zijde en rechts daarvan twee (vernieuwde) vensters. De eerste etage telt vier T-schuifvensters. Tussen de eerste en tweede van links bevindt zich een halfronde boognis met daarin een staand vrouwenbeeld met een tandwiel, een personificatie van de arbeid. Halverwege de gevel bevindt zich op beide bouwlagen een gepleisterde pilaster. De rechterzijgevel heeft op de begane grond links een dubbel raam met bovenlicht en rechts een raam en een deur met bovenlicht. Op de eerste etage bevindt zich links een groot venster en rechts een klein wc-raam. De achtergevel bestaat uit twee delen. Het rechter deel risaleert en heeft op de eerste etage twee schuifvensters. Waardering Villa in de stijl van de neo-renaisance van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als rijk en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse villabouw. De villa heeft situationele waarde vanwege de ruimtelijke relatie met de Zaan en de daarmee samenhangende historisch-functionele relatie met de Zaanse industrie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518053
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in de stijl van de neo-renaissance in Wormerveer

Houten woonhuis van twee bouwlagen

Dubbelebuurt 3
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Op de westelijke Zaanoever gelegen houten WOONHUIS van twee bouwlagen dat in oorsprong dateert uit de 17de en 18de eeuw, maar in ..

Blauwhofje

Hennepad 22
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
"Blauwhofje" gesticht door Dirk Blauw in 1765/'66. Twee rijen houten woningen aan weerskanten van een binnenplaats. In een der woningen een ..

Pakhuis Waal

Veerdijk 24
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Houten PAKHUIS 'Waal', in 1880 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel ..

Pakhuis Maas

Veerdijk 23
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Houten PAKHUIS 'Maas' in 1875 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel d..

Pakhuis De Schepel

Veerdijk 22
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Vrijstaand houten PAKHUIS 'De Schepel' opgetrokken in ambachtelijk traditionele trant. Het oorspronkelijke pakhuis, behorende bij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)