Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Bergeijk

Kerkelijk Gebouw

Loo 79
5571KP Bergeijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1893
Architect: C. Franssen

(1 recensie)

Beschrijving van Pastorie

Inleiding. De PASTORIE werd in 1893 gebouwd in Neo-renaissancestijl naar ontwerp van architect C. Franssen. De pastorie staat naast de St. Petruskerk. Omschrijving. De pastorie bestaat uit een tweelaags symmetrisch hoofdgebouw van vijf travee├źn en heeft twee aangebouwde bijgebouwen met haaks zadeldak waarop zwarte kruispannen. Het hoofdgebouw, dat een rechthoekige plattegrond bezit, heeft een schilddak waarop leien in maasdekking en een dakruitertje met een klok. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en voorzien van natuursteen cordonlijsten en blokken bij ramen en deur. De middentravee risaleert en eindigt in een trapgevel. Aan weerskanten bevinden zich openslaande ramen met bovenlicht. Bij de wisseldorpel en in de rondboog boven het raam zijn diamantkopvormige blokken geplaatst, zo ook bij de ramen op de verdieping. De paneeldeur bevindt zich in een rondboogportiek, waar boven: "Anno Dom. 1893" staat te lezen. De latere deur is gevernist en heeft een glas-in-lood omlijsting, met bovenin het Chi-ro-teken. De zoldering van het portiek is een kruisribgewelf met bladconsoles. In de trapgevel is een klein rondraam opgenomen. Het rechter bijgebouw is in gebruik geweest als keuken. Het linker bijgebouw is in gebruik geweest als koetshuis. Het heeft aan de voorzijde openslaande koetsdeuren. De achter- en zijgevels zijn sober van vormgeving. In de voortuin staat een forse valse acacia. Het terrein wordt afgeschermd door een ijzeren hek met pijlpunten, rusten op een baksteen onderbouw onder ezelsrug. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het katholicisme en de vorming van kerkelijke centra op het platteland. Het typeert bovendien twee eeuwen ontwikkeling van het Brabantse kerkdorp. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de gekozen stijl en voor het werk van de architect Franssen. De bijzondere betekenis van het geheel is ook gelegen in de situering, die samenhangt met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517900
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Pastorie
5
Recensie door: ()
Fantastisch huis... Woont geweldig ;)
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Bergeijk

St. Petruskerk (Loo)

Loo 81
Bergeijk
Inleiding. De ST. PETRUSKERK is tussen 1862 en 1863 gebouwd in Neo-gotische stijl naar ontwerp van architect K. Weber. Op 19 september 1864..

Voormalige klooster en gasthuis

Loo 83
Bergeijk
Inleiding. Het voormalige KLOOSTER en GASTHUIS werd in 1904 gebouwd. Het pand diende tevens als SCHOOL. Stilistisch gezien zijn er zowel ke..

Hetty Farm

Loo 54
Bergeijk
Inleiding. De KOP-HALS-ROMPBOERDERIJ met de naam Hetty-farm is in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect Knapen uit Eersel en is gelegen i..

Standerdmolen Bergeijk

Ekkerstraat 8
Bergeijk
Molen. Halfgesloten standaardmolen, voorkant en dak gedeeltelijk nog met eiken schalien gedekt, met dakluifel boven het luiwerk. Gerestauree..

Terrein waarin een urnenveld

-
Bergeijk
Terrein waarin een urnenveld. Datering: late Bronstijd en/of IJzertijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)