Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: aanleg in Hazerswoude Dorp

Graf Begraafplaats

Gemeneweg 2
2391NA Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935
Architect: gemeentearchitect J. Dekker


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: aanleg

Inleiding AANLEG van de Algemene Begraafplaats, in 1935 ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. Door de vrij strakke geometrisch aanleg vertoont de begraafplaats verwantschap met de Nieuwe Architectonische tuinstijl. Omschrijving De begraafplaats is vanaf de openbare weg toegankelijk via twee bruggen die beide uitkomen op een begrind voorplein, dat aan de westzijde wordt afgesloten door het met heesters beplante schuine talud van het begraafgedeelte. Aan waterzijde (oost) bevindt zich een groenstrook met voornamelijk heesters. Naast de bruggen staan monumentale boomgroepen met ondermeer rode treurbeuken. In het midden, tegenover de aula, leidt een uit rode baksteen opgetrokken trap naar een klein rond plein, beplant met coniferen, met aan weerszijden een rechthoekig begrensd, geometrisch padenpatroon met graven. In het verlengde van de trap, aan de andere zijde van een in langsrichting over de begraafplaats lopend grindpad, wordt de middenas beƫindigd door een half ellipsvormig pad met enkele monumentale graven. Dit gedeelte wordt op de hoekpunten gemarkeerd door ginko biloba's en rondom staat ook diverse metasequoia's. Een tweede toegang naar de begraafplaats (voor de rouwstoet) gaat linksom via een door lindebomen geflankeerd flauw oplopende pad en komt uit bij voornoemd pad, dat in langsrichting over de begraafplaats loopt. De verschillende segmenten worden van elkaar door heggetjes gescheiden. De aanleg kenmerkt zich door een gevarieerde beplanting met diverse heesters, loofbomen, zoals treurberken en een rijke variƫteit aan coniferen als taxus- en ceder-soorten. Waardering De aanleg van de Algemene Begraafplaats is cultuur- en architectuurhistorisch van algemeen belang als karakteratistiek en gaaf voorbeeld van een begraafplaats in de Nieuwe Architectonische stijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. De begraafplaats is tevens van belang vanwege de gaafheid en de daarbij behorende beplanting, evenals de samenhang met de bouwkundige onderdelen op het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517877
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: aanleg in Hazerswoude Dorp

Algemene Begraafplaats: aula

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding AULA, op begraafplaats, uit 1935, ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel ..

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Vaste BRUG met toegangshek uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. ..

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Vaste BRUG met toegangshek, uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats...

Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel

Dorpsstraat 74
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel, midden 19e eeuw. Dubbele deur met panelen en ..

Pandje zonder verdieping en met rieten zadeldak

Dorpsstraat 66
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
PANDJE zonder verdieping en met rieten zadeldak, aan de voorzijde aansluitend tegen een gepleisterde puntgevel met sierankers in de top. Zol..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)