Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanleg Alg. Begraafplaats in Amersfoort

Graf Begraafplaats

Soesterweg 187
3812AG Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1895
Architect: H.F. Hartogh Heys van Zouteveen


Beschrijving van Aanleg Alg. Begraafplaats

Omschrijving De landschappelijke AANLEG van de Algemene Begraafplaats werd in 1895 ontworpen door de Amersfoortse landschapsarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen. De begraafplaats werd in de Engelse Landschapsstijl aangelegd met daarbinnen lineaire zichtassen, waardoor hier sprake is van de 'style mixte' of mengstijl. De oorspronkelijke toestand is nauwelijks gewijzigd. De begraafplaats is ontworpen op een rechthoekig terrein, waarbij in het midden een brede zuid-noord georiënteerde laan is aangebracht met aan de zuidzijde, aan de Soesterweg, een poort annex aulagebouw. Om de lineaire as zijn gebogen lanen geprojecteerd, waarlangs graven zijn gesitueerd. Hierachter staat, meestal, een enkele rij bomen. Met name bij de entree, langs de randen en in het midden zijn accenten gegeven door bredere boomgroepen. Aandacht is besteed aan zichtassen, toelopend op het poortgebouw, en steeds veranderende patronen, waardoor de illusie van een veel grotere begraafplaats wordt gewekt. De graven zijn van eenvoudig tot rijk gedecoreerd met ijzeren hekwerk en grafstenen. Waardering De landschappelijk aanleg van de Algemene Begraafplaats is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een begraafplaats, ontworpen in de 'style mixte' binnen de Engelse Landschapsstijl. Daarnaast is de begraafplaats van betekenis als uitdrukking van de funeraire geschiedenis. De aanleg bezit een ensemblewaarde in relatie het poortgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517684
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanleg Alg. Begraafplaats in Amersfoort

Poortgebouw Alg. Begraafplaats

Soesterweg 187
Amersfoort
Omschrijving Stadsarchitect W.H. Kam kreeg in 1895 de opdracht voor een ontwerp van het POORTGEBOUW van de Algemene Begraafplaats, waarbij ..

Poortgebouw Joodse begraafplaats

Soesterweg 126
Amersfoort
Omschrijving Het in 1873 vermoedelijk door stadsarchitect W.H. Kam ontworpen POORTGEBOUW annex aula is aan de zuidzijde van de Soesterweg g..

woonhuis

Soesterweg 126
Amersfoort
Omschrijving De aan de linkerzijde van het complex gelegen BEHEERDERSWONING van de Israëlitische begraafplaats aan de Soesterweg werd in h..

Israëlitische begraafplaats

Soesterweg 126
Amersfoort
Omschrijving Op de begraafplaats is een aantal (natuur)stenen en houten zerken, getoogd of rechthoekig van vorm aanwezig. De houten zerken ..

Wagenwerkplaats, wagenloods

Soesterweg 260
Amersfoort
Inleiding Vanaf 1863 ontwikkelde Amersfoort zich als spoorwegstad. Verschillende van de destijds bestaande spoorwegondernemingen legden hie..

Kaart & Routeplanner