Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Wilhelmina'- of gedenkboom in Gouda

Overig

Houtmansplantsoen
2800AA Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van 'Wilhelmina'- of gedenkboom

Inleiding Een GEDENKTEKEN uit omstreeks 1898, in de vorm van een boombescherming in een Eclectische aan de Hollandse Neo-Renaissance bouwtrant verwante stijl, is geplaatst rondom in een dat jaar geplante lindeboom. De boom, welke ook 'Wilhelmina'- of gedenkboom wordt genoemd, is geplant ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhlemina in 1898. Het gedenkteken staat aan de westzijde van het park, nabij een wandelpad in de richting van een brug naar de Spieringstraat. Rondom de boombescherming bevindt zicht een achtzijdige klinkerbestrating. Omschrijving Achtzijdig gesloten hekwerk van giet- en smeedijzer bestaat op de hoeken uit gietijzeren, met pijnappelmotief bekroonde pijlers en daartussen uit van pijlpunten voorziene spijlen. Het hekwerk is tussen de spijlen verlevendigd met decoratief gebogen en gekrulde ornamenten. Aan twee zijden bevinden zich eenvoudig rechthoekige cartouches, waarin uitgezaagd de datum: '1898' en 6 Sept.' Waardering Het gedenkteken is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van boombescherming uit omstreeks de eeuwwisseling in Eclectische trant, die tevens herkenbaar is als een 'Wilhelmina'-gedenkteken. Het gedenkteken is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het gedenkteken is van stedenbouwkundig belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het park. Het gedenkteken is van belang vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517577
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Wilhelmina'- of gedenkboom in Gouda

Houtmansplantsoen

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding PARK van het type stadspark, genaamd 'Houtmansplantsoen', is vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw in Landschapsstijl aangelegd..

Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding GEDENKTEKEN met FONTEIN uit 1895 is gebouwd ter herinnering aan de Goudse burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn gebouwd in ..

Monument voor Cornelis en Frederik de Houtman

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding GEDENKTEKEN, in een aan het Eclectisme verwante bouwstijl, is op 1 juli 1880 onthuld ter herinnering aan uit Gouda afkomstige Cor..

Muziektent in het Houtmansplantsoen

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding MUZIEKTENT in een vormgeving die aansluit bij de traditie van de Neo-Hollandse-Renaissance, stamt uit het eind van de 19de eeuw e..

Pakhuis, hoekpand spieringstraat, grenzend aan het water

Minderbroederssteeg 7
Gouda
PAKHUIS, hoekpand Spieringstraat, grenzend aan het water. Gebouw met schilddak (XVIII) en oude kruiskozijnen met luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)