Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziektent in het Houtmansplantsoen in Gouda

Gebouw

Houtmansplantsoen
2800AA Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Muziektent in het Houtmansplantsoen

Inleiding MUZIEKTENT in een vormgeving die aansluit bij de traditie van de Neo-Hollandse-Renaissance, stamt uit het eind van de 19de eeuw en is gesitueerd in het zuidelijke, brede gedeelte van het park, nabij de Vijverstraat. Blijkens een gedenksteen op één van de hardstenen neuten heeft in 1984 een restauratie plaatsgevonden, waarbij ondermeer het basement is vernieuwd. Omschrijving Geheel open muziektent bestaat uit een achthoekig basement van grauwe steen met op de hoeken gietijzeren kolommen, waarop een tentvormige overkapping met breed overstek rust. Aan de westzijde geeft een vernieuwde hardhouten open trap toegang tot het podium. De hoeken zijn versterkt met hardstenen neuten. De hierop geplaaste gietijzeren kolommen zijn decoratief uitgevoerd met Neo-Hollandse-Renaissance-ornamentiek, zoals guirlandes en compositietkapitelen. Het eenvoudige ijzeren spijlen hekwerk tussen de kolommen is niet het oorspronkelijke. De ijzeren liggers op de kolommen hebben een decoratieve gietijzeren versiering met bandwerk. Het houten dak is gedekt met een zinken roevendak. Op de hoeken eindigen deze in een zinken waterspuwer in de vorm van een eenvoudige gargouille. De zinken dakbekroning is uitgevoerd als een piek met bolornamenten. Waardering De muziektent is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een typisch laat-19de-eeuwse muziektent in de voor die tijd gangbare Neo-Hollandse-Rennaissanceornamentiek en de materiaaltoepassing van gietijzer. De bouwkundige onderdelen zijn zowel constructief, als wat materiaalgebruik en detaillering redelijk gaaf, in het bijzonder de gietijzeren onderdelen. De muziektent is van stedenbouwkundig belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het park. De muziektent is van belang vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Houtmansplantsoen
Het Houtmansplantsoen, gezien vanaf de Fluwelensingel
Het Houtmansplantsoen, gezien vanaf de Fluwelensingel
Type Stadspark
Locatie Gouda
Opening 1830
Monumentnummer 517573
Monumentstatus Rijksmonument
Gezicht op het Houtmansplantsoen en de Tiendewegspoort (circa 1840) door Dirk Johannes van Vreumingen
Gezicht op het Houtmansplantsoen en de Tiendewegspoort (circa 1840) door Dirk Johannes van Vreumingen

Het Houtmansplantsoen is een park in de binnenstad van de Nederlandse stad Gouda.

Geschiedenis

Het park werd vanaf 1830 aangelegd, toen er ruimte ontstond langs de singels door de afbraak van de stadsmuren[1]. Aanvankelijk bestond het park uit een smalle groenstrook langs de stadssingel. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de singel verbreed en in werd een deel van het park, vanwege de aanleg van een stoomgemaal in 1856, vergraven. In 1893 werd het park uitgebreid met de achtertuin van het huis van burgemeester Van Bergen IJzendoorn aan de Oosthaven. In 1898 kreeg het park de naam Houtmansplantsoen.[2] Ter hoogte van het park lag vroeger een deel van de stadsomwalling. Nog langer geleden bevond zich deels op het gebied van het plantsoen het Kasteel van Gouda.

Het park is vernoemd naar Cornelis en Frederik de Houtman, de twee Goudse broers die in 1595 met de eerste Nederlandse expeditie naar Oost-Indië voeren. In het park bevindt zich sinds 1880 een monument voor de twee broers, met het opschrift: "aan de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman, inboorlingen en burgers van Gouda...grondleggers van het verbond van Nederland met Insulinde."[3] Andere gedenktekens zijn er voor burgemeester Van Bergen IJzendoorn en voor Koningin Wilhelmina en Koning Willem Alexander (Koningslinden). Verder bevindt zich in het park een muziekkoepel, gebouwd in 1898 naar een ontwerp uit 1893,[4] Aan de rand van het park staat de korenmolen 't Slot.

In het Houtmansplantsoen vinden enkele evenementen plaats. In de zomer vinden er in de muziektent in het plantsoen op zondagmiddag door de Stichting Evenementen Gouda (SEG) georganiseerde gratis concerten plaats - de zogenoemde Houtmansplantsoenconcerten.

Het Houtmansplantsoen is, evenals de muziektent en enkele gedenktekens in het park, ingeschreven in het rijksmonumentenregister.


Monumenten in de buurt van Muziektent in het Houtmansplantsoen in Gouda

Houtmansplantsoen

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding PARK van het type stadspark, genaamd 'Houtmansplantsoen', is vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw in Landschapsstijl aangelegd..

Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding GEDENKTEKEN met FONTEIN uit 1895 is gebouwd ter herinnering aan de Goudse burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn gebouwd in ..

Monument voor Cornelis en Frederik de Houtman

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding GEDENKTEKEN, in een aan het Eclectisme verwante bouwstijl, is op 1 juli 1880 onthuld ter herinnering aan uit Gouda afkomstige Cor..

'Wilhelmina'- of gedenkboom

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding Een GEDENKTEKEN uit omstreeks 1898, in de vorm van een boombescherming in een Eclectische aan de Hollandse Neo-Renaissance bouwtr..

't Slot

Punt 17
Gouda
STELLINGMOLEN 't Slot' (1832) met molenaarshuis er naast. Ingezwenkt lijstgeveltje met voluten uit dezelfde tijd als de molen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)