Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn in Gouda

Overig

Houtmansplantsoen
2800AA Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

Inleiding GEDENKTEKEN met FONTEIN uit 1895 is gebouwd ter herinnering aan de Goudse burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn gebouwd in een aan het Eclectisme verwant bouwstijl, waarbij de ruw behakte blokken het geheel een rustiek karakter geven. De fontein functioneert anno 1997 niet (meer). Het gedenkteken ligt aan de voet van een schuine helling, nabij stellingmolen 't Slot. Omschrijving Het gedenkteken is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak uit rode granieten ruw behakte blokken, met een waterbassin dat bestaat uit twee niveau's. Het wordt aan de achterzijde afgesloten door een hoge wand met, steile, inzwenkende zijkanten en een gekanteelde bekroning. De beide zijkanten hebben een lagere borstwering met ezelsrug, die geflankeerd door robuuste pinakels, trapsgewijs verspringt. De top van de pinakels hebben de vorm van haaks op elkaar geplaatste ezelsruggen. Het met leisteen bekleedde, bassin heeft aan de voorzijde een relatief lage borstwering met daarboven een getordeerde ijzeren stang. In de middenas tegen de achterwand is een halfcirkelvormig spaarbekken geplaatst met enkele kleine ronde openingen, waaruit het water in het grote bassin kan lopen. De koperen waterspuwer erboven is niet meer aanwezig. Erboven staat op het halfrond gesloten gepolijst spaarveld van porfier met in goudkleurige letters de volgende tekst: 'DANKBARE/ HULDE/AAN ONZEN/BURGEMEESTER/Mr/A.A. VAN BERGEN/IJZENDOORN/OVERLEDEN/16 JANUARI 1895'. De achterzijde is het ruwbehakte spaarveld onbewerkt. Waardering Het gedenkteken met fontein is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een gedenkteken in een het Eclectisme verwant bouwstijl, waarbij de ruw behakte blokken het geheel een rustiek karakter geven. De bouwkundige onderdelen zijn vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het gedenkteken met fontein is van stedenbouwkundig belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het park. Het gedenkteken is van belang vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517574
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn
Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn
Geboren 28 april 1824
Overleden 16 januari 1895
Politieke functies
1850 - 1864 Burgemeester van Broek c.a.
1852 -1854 Burgemeester van Noord-Waddinxveen
1852 -1854 Burgemeester van Zuid-Waddinxveen
1864 - 1895 Burgemeester van Gouda
1865 -1895 Lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn (Gouda, 28 april 1824 - aldaar, 16 januari 1895) was een Nederlandse burgemeester.

Leven en werk

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn werd op 28 april 1824 te Gouda geboren als zoon van de Goudse burgemeester Nicolaas IJzendoorn en Maria van Bergen. Ook zijn grootvader van moederskant Adrianus van Bergen was burgemeester van Gouda geweest.

Van Bergen IJzendoorn studeerde rechten aan de universiteit van Leiden en vestigde zich, na zijn afstuderen, als advocaat te Gouda. Van Bergen IJzendoorn, die de achternaam van zijn vader combineerde met die van zijn moeder, volgde in 1850 zijn vader op als burgemeester van de voormalige gemeente Broek c.a. In 1852 werd hij ook benoemd tot burgemeester van de beide gemeenten Noord- en Zuid-Waddinxveen. In 1864 volgde hij zijn vader op als burgemeester van Gouda. Hij vervulde deze functie tot zijn overlijden in 1895. Tijdens het burgemeesterschap van Van Bergen IJzendoorn beleefde Gouda een periode van economische bloei:

Op cultureel terrein maakte van Bergen IJzendoorn zich verdienstelijk door de stichting van het Stedelijk Museum en een stedelijke archiefdienst.

Van Bergen IJzendoorn was lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Toen hij in 1880 werd gekozen tot gedeputeerde van Zuid-Holland weigerde hij die benoeming te aanvaarden, omdat hij de voorkeur gaf aan het burgemeesterschap van Gouda.[1] In 1889 werd zijn zilveren jubileum als burgemeester van Gouda groots gevierd met zang- en muziekuitvoeringen, meerdere rijtoeren door de stad en 's avonds een concert op de Markt. De stad was versierd met erepoorten en feestverlichting en geïllumineerde bruggen.[2]

Van Bergen IJzendoorn trouwde op 7 maart 1878 te Arnhem met Henrietta Johanna Wilhelmina Jacoba Evekink Busgers, dochter van Peter Jacques Evekink Busgers, raadsheer bij het gerechtshof van Arnhem, en van Johanna Petronella Stolk Bernet. Hij overleed op 16 januari 1895. Hij legateerde de stad Gouda een grote tuin, die gevoegd werd bij het Houtmansplantsoen, waar voor hem een gedenkteken werd geplaatst, en een bedrag van ƒ 40.000, waarvoor het Van Bergen IJzendoornpark werd aangelegd. Dit park kreeg door een raadsbesluit in 1901 ook daadwerkelijk zijn naam.

Voorganger:
Nicolaas IJzendoorn
Burgemeester van Gouda
1864 - 1895
Opvolger:
Rudolph Lodewijk Martens
Voorganger:
Nicolaas IJzendoorn
Burgemeester van Broek, Thuil en 't Weegje
1850 - 1864
Opvolger:
Gerret Willem Christiaan van Dort Kroon
Voorganger:
Arie van Oosten
Burgemeester van Noord-Waddinxveen
1852 - 1854
Opvolger:
Arie van Oosten
Voorganger:
Arie van Oosten
Burgemeester van Zuid-Waddinxveen
1852 - 1854
Opvolger:
Arie van Oosten

Monumenten in de buurt van Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn in Gouda

Houtmansplantsoen

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding PARK van het type stadspark, genaamd 'Houtmansplantsoen', is vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw in Landschapsstijl aangelegd..

Monument voor Cornelis en Frederik de Houtman

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding GEDENKTEKEN, in een aan het Eclectisme verwante bouwstijl, is op 1 juli 1880 onthuld ter herinnering aan uit Gouda afkomstige Cor..

'Wilhelmina'- of gedenkboom

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding Een GEDENKTEKEN uit omstreeks 1898, in de vorm van een boombescherming in een Eclectische aan de Hollandse Neo-Renaissance bouwtr..

Muziektent in het Houtmansplantsoen

Houtmansplantsoen
Gouda
Inleiding MUZIEKTENT in een vormgeving die aansluit bij de traditie van de Neo-Hollandse-Renaissance, stamt uit het eind van de 19de eeuw e..

Pakhuis, hoekpand spieringstraat, grenzend aan het water

Minderbroederssteeg 7
Gouda
PAKHUIS, hoekpand Spieringstraat, grenzend aan het water. Gebouw met schilddak (XVIII) en oude kruiskozijnen met luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)