Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, fortwachterswoning in Groenekan

Woonhuis

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, fortwachterswoning

Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak. De voor- of noordgevel is symmetrisch van opzet met in het midden een deur met bovenlicht en ter weerszijden een schuifvenster. Ter hoogte van de balklaag van de verdieping zijn in de gevel sierankers in rozetvorm gezet. De rechterzijgevel bevat twee schuifvensters in de eerste bouwlaag en twee draairamen op de verdieping. De linkerzijgevel is qua indeling gelijk aan de rechterzijgevel. De gevel is bepleisterd. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet die van ondergeschikt belang kan worden aangemerkt. Waardering Fortwachterswoning, van algemeen belang vanwege de cultuur- en militairhistorische waarde als voorbeeld van een dienstwoning alsmede van situationele waarde als onderdeel van het fortcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517557
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, fortwachterswoning in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, aardwerk

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitge..

Fort Voordorp, kazerne A

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf traveeën, waarvan de noordelijke vijf mete..

Fort Voordorp, caponniere

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rec..

Fort Voordorp, dubbele remise

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De op het noordelijke bastion gelegen DUBBELE REMISE is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) heeft iets naar achter ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)