Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, caponniere in Groenekan

Militair Object

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, caponniere

Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rechte wal aan de noordoostzijde. Een 35 meter lange poterne leidt vanuit het fort naar een haaks hierop gelegen bouwdeel, dat eveneens een gang bevat alsmede twee uitgangen. Boven de toegang tot de poterne is aan de westzijde een remise gezet met aflopende vleugelmuren, wachtnissen en een deur. De overige gevels zijn aangeaard. De op het bastion gelegen gang heeft aan de fortzijde rondboogvormige uitgangen in een keermuur. De overige gevels zijn aangeaard. Een deel van het later gewijzigde aardwerk is in oorspronkelijke staat teruggebracht. Waardering Caponnière, van algemeen belang vanwege de cultuur- en militairhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een caponnière alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517551
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, caponniere in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, fortwachterswoning

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige..

Fort Voordorp, aardwerk

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitge..

Fort Voordorp, kazerne A

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf traveeën, waarvan de noordelijke vijf mete..

Fort Voordorp, dubbele remise

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De op het noordelijke bastion gelegen DUBBELE REMISE is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) heeft iets naar achter ..

Kaart & Routeplanner