Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, fortwachterswoning in Groenekan

Woonhuis

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1871


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, fortwachterswoning

Omschrijving De FORTWACHTERSWONING ligt aan de zuidzijde van het fort, tegenover de toegangsbrug, en is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een zadeldak met gesmoorde pannen. Het één bouwlaag tellende pand heeft een symmetrische voor- en zijgevelindeling. De bepleistering en vensters van de voorgevel zijn niet oorspronkelijke en vallen buiten de bescherming. De zijgevels bevatten twee vensters met luiken en twee vensters in de top. Waardering Fortwachterswoning, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van het fort, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het fort en als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van militairhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, fortwachterswoning in Groenekan

Fort Ruigenhoek, aardwerk

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofd..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en i..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt..

Fort Ruigenhoek, remise D

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) he..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)