Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, elf groepsshuilplaatsen in Groenekan

Militair Object

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1914-1918


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, elf groepsshuilplaatsen

Omschrijving De elf GROEPSSCHUILPLAATSEN van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst tussen 1935 en 1940. De uit gewapend beton vervaardigde schuilplaatsen hebben aan de zogenaamde `vriendzijde' een vierkante opening als toegang en zijn op het dak uitgevoerd met haken ten behoeve van camouflage. De op het noordoostelijk bastion gelegen schuilplaats is voorzien van in de Tweede Wereldoorlog aangebrachte decoraties van onder andere een inktvis en een vrouwenhoofd. Waardering Elf groepsschuiplaatsen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van schuilplaatsen alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. Van militairhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517546
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, elf groepsshuilplaatsen in Groenekan

Fort Ruigenhoek, aardwerk

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofd..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en i..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt..

Fort Ruigenhoek, remise D

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) he..

Kaart & Routeplanner