Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, remise D in Groenekan

Militair Object

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1871


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, remise D

Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) heeft een aan de zijkanten aflopende vleugelmuur met vlechtingen. De rechter is geknikt en steekt naar voren. De gevel bevat rechts twee rondboogvormige dubbele deuren en links een segmentboogvormige dubbele deur met venster aan weerszijden. De gevel is uitgevoerd met gemetselde rondbogen. De hoeken zijn voorzien van hardstenen elementen. De remise diende als opstelplaats voor vuurmonden en bevat links een schuilplaats voor manschappen. Waardering Remise D, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een opslagplaats. Van militairhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517539
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, remise D in Groenekan

Fort Ruigenhoek, aardwerk

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofd..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en i..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt..

Fort Ruigenhoek, magazijn E

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het MAGAZIJN E ligt in het noordoostelijke deel van het bastion en is aan drie zijden aangeaard. De bakstenen voorgevel aan de..

Kaart & Routeplanner