Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, dubbele remise C in Groenekan

Militair Object

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1871


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt zich de dubbele remise. Het gebouw is aangeaard met uitzondering van de voorgevel aan de zuidwestzijde. Deze bevat een tweetal deuren met ter weerszijden een venster. De gevel wordt geleed door gemetselde segmentbogen. Een eenvoudige gietijzeren trap leidt naar de kelder, waarin de kruitkamers zijn ondergebracht. Voorts is een open lift aanwezig. De kruitkamers zijn omgeven door een 70 centimeter brede gang. Het interieur is uitgevoerd met houten binnendeuren. Waardering Dubbele remise, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een opslagplaats met kruitkamers, over twee verdiepingen. Van militairhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling in de krijgskunde. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517538
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, dubbele remise C in Groenekan

Fort Ruigenhoek, aardwerk

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofd..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en i..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, remise D

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) he..

Fort Ruigenhoek, magazijn E

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het MAGAZIJN E ligt in het noordoostelijke deel van het bastion en is aan drie zijden aangeaard. De bakstenen voorgevel aan de..

Kaart & Routeplanner