Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A in Groenekan

Militair Object

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1871


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en is opgetrokken in 1870. Het rechthoekige gebouw is met uitzondering van de zuidgevel aangeaard. De zuidgevel telt negen travee├źn waarvan de twee buitenste inspringen. De bakstenen gevel wordt geleed door gele geblokte pilasters, die op de hoeken zijn verdubbeld. De tussengelegen gevelvlakken zijn voorzien van gemetselde segmentbogen. In de middelste travee is een dubbele toegangsdeur met een venster aan weerszijden aangebracht. Een gevelsteen bevat het jaartal `1870'. De overige travee├źn bevatten over het algemeen elk twee segmentboogvormige vensters met stalen luiken, danwel segmentboogvormige stalen deuren. Venster en deuropeningen alsmede het metselwerk aan de bovenzijde van de gevel zijn voorzien van natuurstenen elementen. De geveleinden zijn voorzien van aflopende vleugelmuren. De tweede bouwlaag, boven op de aanaarding, bevat openslaande deuren. Het interieur omvat zeventien vertrekken. In het midden bevindt zich de hoofdentree met een portaal. Daarachter zijn de latrinen gesitueerd. In dit vertrek bevindt zich een gietijzeren trap naar boven. Erachter zijn drie vertrekken, die bestemd waren als magazijnen voor gevulde projectielen. Aan de rechterzijde van de hoofdas zijn de logies ondergebracht. Het linkerdeel had onder andere de bestemming van keuken en kantine. Het interieur bevat een groot deel van de oorspronkelijke details, zoals druipkokers, deuren en luikjes ter afsluiting van de ventilatiekokers. Waardering Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bomvrij wachtgebouw alsmede vanwege de bijzondere en bewaard gebleven interieuronderdelen zoals de gietijzeren trap. Van militairhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517536
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A in Groenekan

Fort Ruigenhoek, aardwerk

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofd..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt..

Fort Ruigenhoek, remise D

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) he..

Fort Ruigenhoek, magazijn E

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het MAGAZIJN E ligt in het noordoostelijke deel van het bastion en is aan drie zijden aangeaard. De bakstenen voorgevel aan de..

Kaart & Routeplanner