Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzeren hekwerk in Oudewater

Overig

Waardsedijk 211
3421NE Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1829 (geplaatst) 1922 (uitgebreid)


Beschrijving van Smeedijzeren hekwerk

Inleiding Hergebruikt SMEEDIJZEREN HEKWERK, geplaatst aan het in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde rooms-katholieke begraafplaats. In 1921 werd de begraafplaats uitgebreid. Het hekwerk zou afkomstig zijn van kasteel Stoutenburg bij Amersfoort. De Goudse architect Jac. P. Dessing leverde een ontwerp voor de (her)plaatsing en ontwierp de pijlers. Omschrijving Het hekwerk bestaat uit een middendeel tussen bakstenen pijlers en zijstukken. De pijlers hebben hardstenen sierbanden en afdekplaten. Het middendeel heeft een in-en uitzwenkende bovenzijde, is negen meter breed en heeft een geleding in vier delen. De middelste twee delen van het hek zijn beweegbaar. De tussen de delen geplaatste stijlen en die naast de bakstenen pijlers worden aan de achterzijde geschoord door gekrulde stijlen die in de grond zijn verankerd. De zijvleugels hebben een afwerking met drietanden. Waardering Het hek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fraai vormgegeven, herplaatst hek. Het is van cultuurhistorische en ensemblewaarde in relatie tot de rooms-katholieke begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smeedijzeren hekwerk in Oudewater

Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente

Waardsedijk 106
Oudewater
Inleiding TOEGANGSHEK van de aan de noordkant van de Waardsedijk in 1829 gestichte begraafpla voor de Hervormde gemeente. Het gietijzeren h..

Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats

Waardsedijk 106
Oudewater
Inleiding MAUSOLEUM met HEK op de in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde Nederlands Hervormde begraafplaats. In 1895 werd in neoclassicistis..

Schoolgebouw

Kapellestraat 37
Oudewater
Inleiding SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1882 naar ontwerp van architect M.C. van Wijngaarden gebouwde openbare lagere school, opgetrokken in ..

Pand met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen

Kapellestraat 30
Oudewater
PAND met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen, 17e eeuw. Rechts een keldervenster in hardstenen omlijsting. Zoldervenster m..

Pastorie met tussenlid aan de noordzijde

Kapellestraat 15
Oudewater
Omschrijving PASTORIE met tussenlid aan de noordzijde van de R.K. kerk 'St Franciscus' opgetrokken in een door de neorenaissance beinvloede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)