Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats in Oudewater

Graf Begraafplaats

Waardsedijk 106
3421NH Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats

Inleiding MAUSOLEUM met HEK op de in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde Nederlands Hervormde begraafplaats. In 1895 werd in neoclassicistische stijl het mausoleum opgetrokken voor de familie Peperkamp. Het gebouwtje heeft de vorm van een klassieke tempel waar voor zes graven plaats is. Naar verluid staat er een bronzen grafkist in. Omschrijving Het aan de linkerzijde van het hoofdpad gelegen MAUSOLEUM is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een zadeldak met de nok haaks op het pad. Het gebouwtje is opgetrokken uit baksteen en boven een plint geheel bepleisterd in blokmotief. De voorgevel is deels van natuursteen. De dakbedekking bestaat uit zink. De voorgevel of zuidgevel heeft in het midden een houten rondboogdeur met een omlijsting met pilasters. In de sluitsteen is het jaartal `1895' aangebracht. Twee gecanneleerde halfzuilen dragen het hoofdgestel bestaande uit een kroonlijst met trigliefen en een fronton. In het timpaan is de tekst `FAMe / PEPERKAMP' aangebracht. Elke gevel bevat een ontluchtingsopening. De achtergevel wordt eveneens afgesloten door een fronton waarbij het gevelveld is voorzien van schijnvoegen. Voor het mausoleum staat een gietijzeren hekwerk met pieken. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch relatief weinig voorkomend voorbeeld van een mausoleum. Tevens is het mausoleum van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats in Oudewater

Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente

Waardsedijk 106
Oudewater
Inleiding TOEGANGSHEK van de aan de noordkant van de Waardsedijk in 1829 gestichte begraafpla voor de Hervormde gemeente. Het gietijzeren h..

Smeedijzeren hekwerk

Waardsedijk 211
Oudewater
Inleiding Hergebruikt SMEEDIJZEREN HEKWERK, geplaatst aan het in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde rooms-katholieke begraafplaats. In 1921..

Schoolgebouw

Kapellestraat 37
Oudewater
Inleiding SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1882 naar ontwerp van architect M.C. van Wijngaarden gebouwde openbare lagere school, opgetrokken in ..

Pand met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen

Kapellestraat 30
Oudewater
PAND met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen, 17e eeuw. Rechts een keldervenster in hardstenen omlijsting. Zoldervenster m..

Pastorie met tussenlid aan de noordzijde

Kapellestraat 15
Oudewater
Omschrijving PASTORIE met tussenlid aan de noordzijde van de R.K. kerk 'St Franciscus' opgetrokken in een door de neorenaissance beinvloede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)