Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in Heusden

Overig

gemeentegrens (bij)
5150AA Heusden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1950

(1 recensie)

Beschrijving van overig

Inleiding. GRENSPAAL, vervaardigd en geplaatst in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De paal diende ter afbakening van het gebied van de toenmalige gemeente Herpt en Bern. Deze gemeente werd door de kanalisatie van de Bergse Maas (1888-1904) als het ware doormidden gesneden waarbij Herpt en Bern van elkaar gescheiden werden. Bern kwam pas in 1958 onder Gelders bestuur. Omschrijving. De grenspaal is gelegen bovenop de Hoge Maasdijk en is van hardstenen met een gebeitelde inscriptie "HERPT EN BERN", verwijzend naar de toenmalige gemeente. De paal heeft een vierkante grondslag met afgeschuinde hoeken met een uitkragend gedeelte waarop de inscriptie en een afgeronde top. De paal steekt circa 50 centimeter boven het maaiveld uit. Waardering. De grenspaal is van algemeen belang wegens de cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen waaraan dit gebied heeft blootgestaan door de kanalisatie van de Bergse Maas en het opheffen van Herpt en Bern als zelfstandige gemeente. De grenspaal is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijk straatmeubilair. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517345
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen (1)

overig
1
Recensie door: ()
Waar staat deze paal?
Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in Heusden

overig

gemeentegrens (bij)
Heusden
Inleiding. NUMMERPAAL, vervaardigd en geplaatst door rijkswaterstaat in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditione..

Eenbeukig gotisch kerkje van baksteen, bestaande uit driezijdige gesloten koor en een travee. Steen met jaartal boven ingang zuidzijde. Voor de vernie ..

Hoge Maasdijk 9
Hedikhuizen (Gemeente Heusden)
Eenbeukig gotisch KERKJE van baksteen, bestaande uit driezijdige gesloten koor en een travee. Steen met jaartal 1779 boven ingang zuidzijde...

Militair magazijn op door gracht en vestinggordel omgeven terrein. Gebouw onder twee met rode pannen gedekte schilddaken, spleetvensters en vensters m ..

Rietveldenweg 2
Hedikhuizen (Gemeente Heusden)
Militair magazijn op door gracht en vestinggordel omgeven terrein. Gebouw onder twee met rode pannen gedekte schilddaken, spleetvensters en ..

Toren Hervormde Kerk

Dorpstraat 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Toren. Sober, bakstenen bouwwerk met tufstenen benedengeleding, 13e-15e eeuw. Klokkenstoel met klok van Jan Moer, 1546, diam. 63 cm. Mechani..

Hervormde Kerk

Dorpstraat 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip, midden 16e eeuw, opgetrokken bij een oudere toren. Het in 1842 gesloopte koo..

Kaart & Routeplanner