Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis/pakhuis, opgetrokken in eclectische- en neo-renaissancestijl in Heusden

Gebouw

Hoogstraat 18
5256AW Heusden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Koetshuis/pakhuis, opgetrokken in eclectische- en neo-renaissancestijl

Inleiding. KOETSHUIS/PAKHUIS, omstreeks 1895 opgetrokken in Eclectische- en Neo-renaissancestijl. Het koetshuis bevindt zich twee huizen ten zuidwesten van nummer 24 (onderdeel II van dit complex). Aan de rechterzijde is een bijbehorend klein inrijpoortje gelegen. Omschrijving. Nr. 18, voormalig koetshuis/pakhuis, op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw van één bouwlaag met een gevel in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een kapverdieping met een plat dak met schild aan de voorzijde, gedekt met geschubde leien. In de voorgevel is overvloedig gebruik gemaakt van hardsteen als decoratie in onder andere basementen voor de penanten, aanzetstenen, diamantkoppen, afdeklijsten en piron. In de voorgevel zijn twee met segmentbogen overtoogde inrijpoorten aangebracht, elk met een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. De segmentbogen hebben hardstenen diamantkoppen in de top. Bakgoot op geornamenteerde zandstenen consoles. Fries met tegeltableau op tandlijst met Franse lelies. Met een segmentboog overtoogde en met een piron bekroonde dakkapel met opgeklampt laadluik. In de zijgevel bevinden zich enkele vernieuwde vensters. Aan de ingang van de steeg naar het achtererf bevindt zich een klein, gemetseld poortje met een opgeklampte deur die met een segmentboog overtoogd is. In basement, sluit- en aanzetstenen is hardsteen gebruikt. Waardering. Het koetshuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Koetshuis/pakhuis, opgetrokken in eclectische- en neo-renaissancestijl in Heusden

Pakhuis

Hoogstraat 11
Heusden
Pakhuis. Oorspronkelijk 17e eeuws huis onder verhoogde kap. Het pand ligt evenwijdig aan de straat.

Herenhuis, omstreeks 1895 in eclectische- en neo-renaissancestijl opgetrokken

Hoogstraat 24
Heusden
Inleiding. HERENHUIS, omstreeks 1895 in Eclectische- en Neo-renaissancestijl opgetrokken. Het hoekpand is gelegen op de zuidwestelijke hoek..

Huis onder dwars zadeldak en met zij-topgevels

Waterpoort 39
Heusden
Huis onder dwars zadeldak en met zij-topgevels; zeer merkwaardige indeling doordat het beganegrondse te weerszijden van de gang als het ware..

Huis met rijkversierde gevel van rode en gele baksteen

Hoogstraat 4
Heusden
Vroeg XVIIe eeuws huis met rijkversierde gevel van rode en gele baksteen; de top begrensd door uitgezwenkte rollagen, afgewisseld met pilast..

Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel, aan de achterzijde, waarbij aansluit gasthuisstraat 12, een topgevel met sierankers

Hoogstraat 2
Heusden
Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel, aan de achterzijde, waarbij aansluit Gasthuisstraat 12, een topgevel met sierankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)