Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Half vrijstaand herenhuis in Dongen

Woonhuis

Hoge Ham 57
5104JB Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1875


Beschrijving van Half vrijstaand herenhuis

Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een uitbreiding uit circa 1990, twee lagen hoog onder een plat dak. Dit gedeelte wordt niet beschermd. Omschrijving. Tweelaags bakstenen woonhuis onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met kruispannen. De voorgevel telt vier traveeën, heeft een middenrisaliet en wordt beëindigd door hoeklisenen. De gevel is voorzien van een natuurstenen plint en gepleisterde speklagen en cordonlijsten. De gevel wordt bekroond door een kroonlijst met grote consoles ter ondersteuning van de gootlijst. Op de consoles bevinden zich reliëfs van mannen- vrouwen- en leeuwenkopjes. Voor de deur liggen enkele hardstenen traptreden. De deur zelf heeft een groot gietijzeren rooster, een bovenlicht met glas-in-lood en een geprofileerde lijst. De schuiframen op de begane grond zijn voorzien van geprofileerde lijsten aan de bovenkant. De bovenlichten hebben glas-in-lood. Op de verdieping worden alle schuiframen bekroond door een gebroken fronton. Ook hier zijn de bovenlichten van de ramen gevuld met glas-in-lood. In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel met wangen en een fronton. De linkerzijgevel is nagenoeg blind en heeft een gepleisterde plint. Achteraan bevindt zich een smalle deur. Naast het pand een smal pad, van de straat gescheiden door een smeedijzeren poortje. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De hoge, centraal gelegen gang, is voorzien van stucplafonds met profielen. Aan de rechterkant bevindt zich het trappenhuis met een trap tot op de zolder. Tegenover de trap is in de gang een rondboognis in de wand aangebracht. In het trappenhuis is tegen de wand een medaillon met gestuct engeltje aangebracht. Achter de keuken, links van de gang, ligt de bijkeuken met cementtegels met sterpatronen. Op de verdieping een kamer-en-suite met schuifdeuren en marmeren schouw. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Langstraat en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabraikantenwoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik, die hier ingezet worden voor de uitdrukking van het zelfbewustzijn van de leerfabrikanten. Het is van belang vanwege de gaafheid van interieur en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517234
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Half vrijstaand herenhuis in Dongen

Dubbel woonhuis met winkel

Hoge Ham 82
Dongen
Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is ge..

Vrijstaand herenhuis in een eclectische stijl

Hoge Ham 65
Dongen
Inleiding. Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1875 in een Eclectische stijl. Thans in gebruik als bankgebouw. Hiertoe werd het pand a..

Pastorie

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschr..

Sint-Laurentiuskerk

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Rooms Katholieke Laurentiuskerk, gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in 1920-21 in een Expressionistische stijl. De t..

Heilig Hartbeeld

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst. Omschrijving. Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)