Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met looierij in Dongen

Woonhuis

Vaartweg 109
5106NB Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Woonhuis met looierij

Inleiding. WOONHUIS met LOOIERIJ, gebouwd in 1876 voor J. van Elshout. Omschrijving. Het bakstenen woonhuis telt één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, evenwijdig aan de straat. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint. Aan weerszijden van de voordeur is een zesruits raam aangebracht. Boven de ramen hangen decoratieve rolluikkasten. De linkerzijgevel heeft een schuifraam met luiken en in de topgevel een kleiner raam. Vooraan in de rechterzijgevel is een half venster geplaatst. Dit raam heeft een rolluikkast als aan de voorgevel. De achtergevel is voorzien van een opgeklampte deur en een zesruitsraam alsmede een kelderlicht. In het verlengde van de linkerzijgevel staat de éénlaagse achteraanbouw. Deze latere toevoeging heeft een plat dak en verbindt het huis met de looierij. De looierij telt drie lagen op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, evenwijdig aan de nokrichting van het huis. Het dak heeft windveren en is gedekt met oud-Hollandse pannen. De kopse gevels zijn uitgevoerd in baksteen. Van de lange gevels bestaat de onderkant uit baksteen, hierin zijn getoogde vierruitsramen met metalen kozijnen geplaatst. De bovenste helft is van houten gepotdekselde planken met luiken gemaakt. In het midden van de linkergevel bevinden zich boven elkaar drie getoogde poorten. Aan weerszijden daarvan kleine getoogde raampjes. Boven de poort, in de topgevel een hijsinrichting. In het interieur van het huis is de indeling in oorspronkelijke staat gebleven. Een centrale gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden daarvan bevinden zich kamers. In de kelder plavuizen op de grond. Opkamer en inbouwkasten zijn elementen uit de oude situatie die gehandhaafd zijn. Ook in de achterkamer bevinden zich nog enige originele elementen zoals inbouwkasten en lambrisering. Waardering. Het woonhuis met looierij is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de looierij-industrie en illustreert de typologische ontwikkeling van de huislooierij naar de meer fabrieksmatige produktie. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering binnen een kerkdorp aan de vaart, en is als zodanig verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is als voorbeeld van een klein looiersbedrijf betrekkelijk zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517224
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met looierij in Dongen

Pastorie in eclectische stijl

Vaartweg 110
Dongen
Inleiding. PASTORIE aan de Vaartweg, gebouwd in circa 1890 in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags gebouw op een rechthoekige platt..

Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. Achter de kerk, tegen de achtergevel staat het grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk. Omschrijvi..

H. Hubertuskerk

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. De KERK van de H. Hubertus werd gebouwd in 1865 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect P. Soffers. In 1929 ondergi..

Heilig Hartbeeld

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. Het bronzen beeld werd in 1930 gegoten door J.H. Groot, van een kopergieterij uit Tilburg naar een ontwerp van Albertus Verschu..

Brabantse langgevelboerderij

Gemeentenweg 39
Dongen
Brabantse langgevelboerderij uit de 18e eeuw. Met riet gedekt wolfdak, dat aan een der smalle zijden aansluit tegen een puntgevel met vlecht..

Kaart & Routeplanner