Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant in Dongen

Woonhuis

Sint Josephstraat 37
5104EA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme verwerkt. Omschrijving. Tweelaags woonhuis met een samengesteld dak. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder een schilddak. De nok is iets hoger opgetrokken, aan de zijkanten zijn kleine driehoekige daklichten geplaatst. De voorgevel heeft een asymmetrische opbouw en is voor een klein gedeelte hoger opgetrokken met een schilddak tegen het dakvlak van de hoofdmassa. De twee erkers zijn van tentdaken met pirons voorzien. Het dak heeft een overstek met een brede lijstgoot. Ongeveer in het midden bevindt zich een monumentale ingangspartij. De houten deur heeft dekoratieve elementen in Expressionistische vormgeving. Aan weerszijden van de deur staat een gemetselde pijler met kolom als dragers van een luifel. Boven de luifel een klein balkon. Rechts van ingang en balkon een brede erker met afgeschuinde zijden. Links tegen de gevel is een smallere tweezijdige erker gezet. De bovenlichten van de raampartijen zijn gevuld met glas-in-lood in geometrische patronen. Tegen de rechterzijgevel is een grote erker onder schilddak gebouwd. De bovenste randen van de schoorstenen zijn voorzien van een zwart-wit geblokte band. In het midden van de linkerzijgevel is een smal, hoog raam aangebracht. Ervoor enkele samengestelde ramen, gevuld met glas-in-lood, erachter kleine staande ramen. Historisch hekwerk op lage tuinmuur. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van actuele stijlvormen aan een fabrikantenwoning en wegens de vormgeving en het materiaalgebruik. Het pand heeft ensemblewaarden vanwege de relatie met de ernaast gelegen schoenfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517210
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant in Dongen

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
Dongen
Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijv..

Fabriekshal

Sint Josephstraat 39A
Dongen
Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van ..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Ronde Molen / De Hoop (molenromp)

Mgr. Nolenslaan 17
Dongen
Inleiding MOLENROMP De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen is o..

Langgevelboerderij

Eindsestraat 21
Dongen
Inleiding. LanggevelBOERDERIJ deel uitmakend van een boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen en daterend uit het laatste kwart van de ..

Kaart & Routeplanner