Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Dongen

Overig

Gasthuisstraat 1
5104HP Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst. Omschrijving. Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakstenen sokkel. De sokkel heeft een witte kunststenen voet en kapiteel. In de kunststeen zijn dekoratieve randen aangebracht. Inscripties "REX/SUM EGO/ANNO DOMINI 1922" en "HULDE V. DONGEN/A:H.H:HART" bevinden zich in de rand van het kapiteel. Op een bolvormige voet staat de Christusfiguur. Waardering. Het beeld maakt deel uit van een gebouwencomplex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het beeld heeft kunsthistorische waarde wegens de vormgeving. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het beeld heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Sint-Laurentiuskerk (Dongen) P1040608.JPG
Jaar 1922
Materiaal Natuursteen
Locatie Hoge Ham, Dongen
Monumentnummer 517191
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Dongen.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld uit 1922 staat bij de Sint-Laurentiuskerk van Joseph Cuypers.

Beschrijving

RM517191 Dongen - Heilig Hartbeeld.jpg

Een stenen staande Christusfiguur, met nimbus, houdt zijn rechterhand opgeheven, de linkerhand wijst naar het Heilig Hart op zijn borst. De achtkantige bakstenen sokkel heeft een witte kunststenen voet en kapiteel.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer vanwege het "cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het beeld heeft kunsthistorische waarde wegens de vormgeving."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Dongen

Pastorie

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschr..

Sint-Laurentiuskerk

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Rooms Katholieke Laurentiuskerk, gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in 1920-21 in een Expressionistische stijl. De t..

Dubbel woonhuis met winkel

Hoge Ham 82
Dongen
Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is ge..

Half vrijstaand herenhuis

Hoge Ham 57
Dongen
Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een ..

Vrijstaand herenhuis in een eclectische stijl

Hoge Ham 65
Dongen
Inleiding. Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1875 in een Eclectische stijl. Thans in gebruik als bankgebouw. Hiertoe werd het pand a..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)