Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Dongen

Overig

Vaartweg 108
5106NE Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het bronzen beeld werd in 1930 gegoten door J.H. Groot, van een kopergieterij uit Tilburg naar een ontwerp van Albertus Verschuren (Oosterhout). Omschrijving. De staande Christus is gekleed in een plooiend gewaad. Zijn handen zijn samengebracht voor zijn borst. In de handen een stuk brood dat gebroken wordt. Daarboven is op het gewaad zijn hart afgebeeld. Het beeld staat op een hoge bakstenen sokkel die aan de bovenzijde trapsgewijs verspringt. Waardering. Het beeld is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de H. Hartdevotie. Het heeft kunsthistorische waarde als vertegenwoordiger van het werk van A. Verschuren. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517185
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Kunstenaar Albert Verschuuren
Jaar 1930
Materiaal Brons
Locatie Vaartweg, Dongense Vaart
Monumentnummer 517185
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in het Nederlandse dorp Dongense Vaart, gemeente Dongen.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld is ontworpen door Albert Verschuuren en werd in 1930 gegoten door de kopergieterij van J.H. Groot in Tilburg. Het staat voor de Hubertuskerk.

Beschrijving

Een bronzen staande Christusfiguur, met handen samengevouwen voor zijn borst. Op zijn borst is het Heilig Hart afgebeeld. Het beeld staat op een bakstenen sokkel. Op de sokkel diverse inscripties.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer vanwege de "kunsthistorische waarde als vertegenwoordiger van het werk van A. Verschuren. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Dongen

Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. Achter de kerk, tegen de achtergevel staat het grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk. Omschrijvi..

H. Hubertuskerk

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. De KERK van de H. Hubertus werd gebouwd in 1865 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect P. Soffers. In 1929 ondergi..

Pastorie in eclectische stijl

Vaartweg 110
Dongen
Inleiding. PASTORIE aan de Vaartweg, gebouwd in circa 1890 in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags gebouw op een rechthoekige platt..

Woonhuis met looierij

Vaartweg 109
Dongen
Inleiding. WOONHUIS met LOOIERIJ, gebouwd in 1876 voor J. van Elshout. Omschrijving. Het bakstenen woonhuis telt één bouwlaag op een r..

Brabantse langgevelboerderij

Gemeentenweg 39
Dongen
Brabantse langgevelboerderij uit de 18e eeuw. Met riet gedekt wolfdak, dat aan een der smalle zijden aansluit tegen een puntgevel met vlecht..

Kaart & Routeplanner