Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekshal in Dongen

Nijverheid Industrie

Sint Josephstraat 39 A
5104EA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Fabriekshal

Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van Art Deco verwerkt. Omschrijving. Grote tweelaagse hal met een voorgevel van vijf travee├źn breed met een symmetrische opzet voorzien van verticale geleding door lisenen. De middelste travee is aan de bovenzijde getrapt. Op de begane grond bevindt zich een brede openslaande deur van metaal met een betonnen band aan de bovenzijde. Erboven is een drietal kleine raampjes aangebracht. Op de verdieping, boven de ingang zijn staande ramen geplaatst. De gevel heeft verder zowel op de begane grond als op de verdieping grote ramen met metalen kozijnen en roedenverdeling. Alle ramen zijn in betonnen omlijstingen gevat. Aan weerszijden van de deur zijn lage pijlers met natuurstenen (granieten) afdekplaat. Daarop zijn opschriften aangebracht: links "HUIB FRANKEFORT/ARCHITECT" en aan de rechterkant (onleesbaar want afgesleten) is een eerste steenlegging herdacht. De rechterhoek heeft een hoger, torenachtig element dat iets boven de dakrand uitsteekt: watertoren De zijgevel is beslagen met moderne metalen platen. In het interieur is een portaal met aan de linkerkant een trap met ijzeren balustrade. De constructie bestaat uit een betonskelet. Waardering. De fabriekshal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schoenfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de Expressionistische vormgeving en is van belang als voorbeeld van het werk van H. Frankefort. Het is typologisch zeldzaam, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517182
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekshal in Dongen

Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Sint Josephstraat 37
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme..

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
Dongen
Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijv..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Ronde Molen / De Hoop (molenromp)

Mgr. Nolenslaan 17
Dongen
Inleiding MOLENROMP De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen is o..

Fabrikantenvilla

Hoge Ham 122
Dongen
Inleiding. FabrikantenVILLA, gebouwd in opdracht van schoen- en lederfabrikant L. Stams in 1914. In de vormgeving zijn elementen van Chale..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)