Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Dongen

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
5104EA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijving. Eénlaags huis, uitgevoerd in IJsselsteen. De hoofdmassa, aan de straat heeft een rechthoekige plattegrond onder mansardedak. Het dak heeft een nokrichting evenwijdig aan de straat en is gedekt met kruispannen. Op de onderste helft van het dakvlak aan de straatzijde liggen geschulpte leien. Boven- en onderkant van het dakvlak worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde lijst. Erachter ligt een aanbouw op L-vormige plattegrond, gedeeltelijk onder zadeldak, gedeeltelijk met een plat dak, haaks op het mansardedak. De bakstenen voorgevel is zes traveeën breed en heeft een hardstenen plint. Tussen de bredere laatste en de voorlaatste travee is een liseen aangebracht. Ook de ingang ligt tussen lisenen, deze travee wordt bekroond door een gemetselde topgevel. Aan weerszijden van de paneeldeur zijn T-schuiframen met een verspringende roedenverdeling in de bovenlichten geplaatst. De ramen zijn voorzien van houten rolluiken. Daarboven is een natuurstenen latei met geometrische versieringen aangebracht. De boogvelden van de segmentbogen boven deur en ramen zijn gevuld met metselmozaiek. Een waterlijst loopt onder de ramen door. In de kroonlijst is geprofileerde strengperssteen verwerkt. Twee oeils de boeuf zijn in het dakvlak aan de voorzijde geplaatst. In de zijgevels zijn gepleisterde speklagen aangebracht. De bovenlichten van de T-ramen zijn gevuld met kathedraalglas en hebben op de begane grond decoratieve houten rolluikkasten. De achtergevel heeft in de top enkele vierruitsramen. In het interieur zijn indeling en delen van de aankleding in oorspronkelijke vorm behouden. Een kamer-en-suite beslaat het linkergedeelte van het huis. Hierin zijn onder meer schuifdeuren en een zwart marmeren schouw aanwezig. In de gang en het trappenhuis zijn boven de lambrisering sjabloonschilderingen aangebracht. Ook de keuken, rechts in het huis achter de hoofdmassa, heeft enkele inbouwkasten en de schouw uit de bouwtijd behouden. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gaafheid van het interieur. Het maakt deel uit van een complex dat typologisch zeldzaam is, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517181
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Dongen

Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Sint Josephstraat 37
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme..

Fabriekshal

Sint Josephstraat 39A
Dongen
Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van ..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Ronde Molen / De Hoop (molenromp)

Mgr. Nolenslaan 17
Dongen
Inleiding MOLENROMP De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen is o..

Fabrikantenvilla

Hoge Ham 122
Dongen
Inleiding. FabrikantenVILLA, gebouwd in opdracht van schoen- en lederfabrikant L. Stams in 1914. In de vormgeving zijn elementen van Chale..

Kaart & Routeplanner