Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Dongen

Boerderij

Eindsestraat 21
5105AA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. LanggevelBOERDERIJ deel uitmakend van een boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen en daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving. De boerderij heeft een bouwlaag onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Eindsestraat ligt. De boerderij is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met tuiles-du-Nord aan de voorkant, de achterkant is gedekt met kruispannen. Het linker gedeelte, het woonhuis, is drie traveeën breed en heeft een opgeklampte deur met bovenlicht. Aan weerszijden is een beluikt zesruits schuifraam aangebracht. In het bedrijfsgedeelte bevindt zich een tweetal getoogde poorten met daarnaast een stalraam. Boven één van die stalramen is een hijsluik aangebracht. In de linkerzijgevel zijn op de begane grond en verdieping ramen aangebracht. De rechterzijgevel heeft een poort en kleine raampjes op de begane grond. De verdieping heeft een luik en in de topgevel bevinden zich kleine vierruitsraampjes. Het bedrijfsgedeelte is aan de achterkant verder uitgebouwd en heeft twee poorten onder korfbogen. In het woongedeelte zijn onder meer een kelderlicht en rechthoekig raam aangebracht. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als specimen van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter complex. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517175
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Dongen

Vlaamse schuur

Eindsestraat 21
Dongen
Inleiding. Vlaamse SCHUUR, deel uitmakend van een complex, mogelijk ouder dan het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving. D..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Sint Josephstraat 37
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme..

Fabriekshal

Sint Josephstraat 39A
Dongen
Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van ..

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
Dongen
Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner