Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonnen viaduct in Arnhem

Weg En Waterwerk

Cattepoelseweg 332
6815CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1922-1923


Beschrijving van Betonnen viaduct

Inleiding Betonnen VIADUCT uit 1922-1923, ontworpen door de dienst Gemeentewerken Arnhem. Het viaduct (d.i. de Schelmseweg) voert scheef over de eronder gelegen Cattepoelseweg. De Cattepoelseweg is aangelegd in een door zandafgravingen ontstaan ravijn. Even ten zuidwesten van dit viaduct bevindt zich bij de kruising van de Apeldoornseweg over de Cattepoelseweg een soortgelijk maar groter betonnen viaduct uit 1928. Omschrijving Betonnen VIADUCT waarvan de hoofddraagconstructie bestaat uit een horizontaal rijdek dat via een aanvulling steunt op een boog. De aanvulling is aan de zijkanten van de brug opgesloten tussen betonnen langswanden. De boog is ingeklemd tussen massieve landhoofden. Het rijdek is aan weerszijden afgezet met een gesloten betonnen balustrade. Ter plaatse van de landhoofden krijgt de balustrade een accent door middel van een plaatselijke verbreding en verhoging, waarop aan de buitenzijde wapen(schilden) zijn afgebeeld. In de zuidelijke balustrade is een gedenksteen aangebracht met de tekst: "Gebouwd krachtens raadsbesluit van 27 december 1921 no.6338 met rijkssteun. Door den dienst van gemeentewerken ontworpen en gebouwd met werkloozen. Voor het verkeer opengesteld 24 maart 1923". De balustrades zijn aan de buitenzijde voorzien van een keperboogfries. Waardering Betonnen VIADUCT uit 1922-1923. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een betonnen boogbrug, en derhalve voor de typologische ontwikkeling van de bruggenbouw in Nederland. Het object is van bijzonder belang binnen het oeuvre van gemeentewerken in Arnhem. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin het een beeldbepalende rol speelt. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische (werkverschaffing aan werklozen) en landschappelijke ontwikkeling (zandafgravingen). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516891
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Betonnen viaduct in Arnhem

Nederlands Openluchtmuseum: Monumentaal hek

Schelmseweg 89
Arnhem
Thans als toegang tot de kruidentuin fungerend monumentaal hek tussen gemetselde hekposten met siervazen, Lod. XIV (midden XVIII), afkomstig..

Moscowa: Algemene afdeling

Waterbergseweg 18
Arnhem
Omschrijving ALGEMENE AFDELING van de begraafplaats "MOSCOWA" in Arnhem. Deze afdeling wordt begrensd door de Schelmseweg (noordzijde), de ..

Moscowa:Rooms-Katholieke afdeling

Waterbergseweg 18
Arnhem
Omschrijving ROOMS-KATHOLIEKE AFDELING van de begraafplaats "MOSCOWA" in Arnhem. Dit terrein wordt begrensd door de algemene afdeling van "..

Moscowa: Joodse begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS uit 1864, bestaande uit een ommuurd driehoekig terrein dat wordt begrensd door de Apeldoornseweg (oostzij..

Moscowa: aula met bovenwoning

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888 van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het dienstgebouw ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)