Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de adellijke familie Van Blocklant in Megen

Graf Begraafplaats

Kerkhof
5340AA Megen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Grafmonument van de adellijke familie Van Blocklant

Inleiding Het GRAFMONUMENT van de adellijke familie Van Blocklant is gesitueerd op het R.K. kerkhof van Megen, dateert uit 1861, bestaat uit een hardstenen kolom en wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk. Omstreeks 1995 is het graf gerestaureerd, waarbij de hardstenen bol is hersteld en het bekronende kruis en de uit IJsselsteentjes bestaande bakstenen voet zijn verdwenen. Omschrijving Het monument bestaat uit een vierkante hardstenen kolom, voorzien van een bekroning met bol. Op alle zijden van de pijler zijn inscripties aangebracht. Op de noordelijke zijde staat de tekst: "Opgerigt in den jare / 1861 / door de familie Poort". De zuidelijke en oostelijke zijde zijn in hoogreliƫf voorzien van het wapenschild van de familie en bevatten respectievelijk de teksten: "Den weledelen hooggeboren heer / Ludovicus Carolus Baron / Van Blocklant / overleden te Megen den 19 maart 1815 / in den ouderdom van 77 jaren en 7 m. / en deszelfs huisvrouw / Margareta de Geus / overleden te Megen den 21 julie 1839 / in den ouderdom van 79 jaren en / bijna 9 maanden" en "Den weledelen hooggeboren / en weleerwaarden heer / Baron van Blocklant / overleden den 8 juny 1859 te / Ewijk op den huize Doddendaal / en begraven te Megen in den / ouderdom van bijna 70 jaren". Aan de westelijke zijde zijn in hoogreliƫf de wapens van de families Van Blocklant en De Pelichu aangebracht, waaronder de tekst "Den weledelen hooggeboren heer / Joannes Petrus Eligius Baron / Van Blocklant de Pelichu / overleden te 's Bosch de ... mei 1812 / en begraven te Megen in den / ouderdom van bijna 81 jaren / en deszelfs huisvrouw / Johanna Theresia Jacoba Lucia Baronnes De Pelichu / overleden te Megen den 21 novem / 1835 in den ouderdom van 45 jaren en 8 maanden". Om de kolom staat een smeedijzeren hekwerk, gehangen aan op hardstenen poeren gestelde smeedijzeren hekpalen. Waardering Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van katholieke grafcultuur, in het bijzonder als voorbeeld van de wijze waarop de katholieke elite zich bediende van historiserende stijlelementen als representatiemotief. Het heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld van de atelierproduktie en vanwege de vormgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516608
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de adellijke familie Van Blocklant in Megen

Grafmonument van R. Libotte

Kerkhof
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Het GRAFMONUMENT van R. Libotte is gesitueerd op het R.K. kerkhof van Megen, dateert uit 1859, bestaat uit een hardstenen zerk en..

Grafmonument van familie Sengers

Kerkhof
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding Het GRAFMONUMENT van de familie Sengers is gesitueerd op het R.K. kerkhof van Megen, dateert waarschijnlijk uit 1911, bestaat uit..

Constructief tezamenbehorende woonhuizen onder dwars zadeldak tussen zijtopgevels

Schoolstraat 6
Megen (Gemeente Oss)
Constructief tezamenbehorende woonhuizen onder dwars zadeldak tussen zijtopgevels. 19e eeuw.

St. Servatius

Schoolstraat 1
Megen (Gemeente Oss)
St Servatius. Driebeukige neogotische basiliek zonder transept, gebouw door H.C. Dobbe en gewijd in 1872. Toren met overhoekse steunberen en..

Dwarshuis onder aan de sluitgevels afgewolfd zadeldak

Torenstraat 2
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder aan de sluitgevels afgewolfd zadeldak; geprofileerde kroonlijst; ingang omlijst door pilasters en kroonlijst op voluutvormig..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)