Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Sluis in Termunterzijl

Weg En Waterwerk

Mello Coendersbuurt 1
9948PL Termunterzijl (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1870 (buitensluishoofd) 1906 (benedensluishoofd)


Beschrijving van Nieuwe Sluis

SCHUTSLUIS (1870/1906) bestaande uit een BUITENSLUISHOOFD, een BENEDENSLUISHOOFD en een SCHUTKOLK. Het BUITENSLUISHOOFD heeft bakstenen sluiswanden afgezet met natuurstenen dekstenen, die schuin oplopen in het talud van het dijklichaam, waarin een drietal puntdeuren; houten ebdeuren met loopbrug en leuning (1976); houten vloeddeuren (1980) met loopbrug en leuning; houten stormvloeddeuren (1957) met loopbrug en leuning; aan de zuidzijde dubbele schotbalksponningen. Aan weerszijden een betonnen trap met niet-originele ijzeren balustrade; een plaquette waarin gegraveerd "Waterschap Oldambt 1870" en de namen van de bestuurders; een ijzeren bedieningsmechanisme dat met ijzeren I-profielen met de ebdeuren is verbonden. Tussen de vloed- en stormvloeddeuren een niet-originele ophaalbrug. Het BENEDENSLUISHOOFD heeft gesinterde bakstenen sluiswanden, afgedekt met natuurstenen dekstenen, waarin geklonken stalen eb- en vloeddeuren. Op de vloeddeuren een loopbrug met leuning van geklonken ijzeren profielen. Aan weerszijden een ijzeren bedieningsmechanisme en een natuurstenen trap van acht treden. Aan de westzijde een natuurstenen monument op een niet-originele bakstenen onderbouw, waarin gegraveerd het bouwjaar 1906 (herplaatst in 1984). De SCHUTKOLK heeft aan de zuidzijde wulfmuren en kubbestijlen (wanden van ijzeren stijlen waartussen verticale troggewelven van rode baksteen) en aan de noordzijde niet-originele wanden. Waardering Schutsluis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een schutsluis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele relatie met het omliggende land en de overige complexonderdelen - vanwege de toepassing van dit type kolkwand, kenmerkend voor de provincie Groningen - vanwege de markante en beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516178
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwe Sluis in Termunterzijl

Gemaal Cremer

Mello Coendersbuurt 1
Termunterzijl (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving Het één verdieping hoge BOEZEMGEMAAL (1930/1931) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gede..

Brandstoftank

Mello Coendersbuurt 1
Termunterzijl (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving Cilindervormige BRANDSTOFTANK (1930/1931) onder puntdak opgetrokken in geklonken plaatstaal; leuningen van ijzeren T- en buisp..

Spuisluis

Mello Coendersbuurt 1
Termunterzijl (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving De SPUISLUIS (1906) heeft bakstenen wanden waartussen een bakstenen pijler, alle afgezet met natuurstenen dekstenen; plaatstal..

Douanehuisje

Mello Coendersbuurt 1
Termunterzijl (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving DOUANEHUISJE (1900/1910) op rechthoekige plattegrond heeft beschoten wanden op een betonnen trasraam en wordt gedekt door een ..

Brug over Zijldiep, de Boog van Ziel

Schepperbuurt 6
Termunterzijl (Gemeente Delfzijl)
BRUG over Zijldiep. 18e eeuwse overkluizing met wapensluitsteen. Op de brug borstwering fraai versierd met een serie wapens van Groningen, O..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)