Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het koloniehuis, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" in Egmond aan Zee

Gebouw

Zwartendijk 1
1931CK Egmond aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Het koloniehuis, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk"

Omschrijving Het KOLONIEHUIS, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", is symmetrisch opgebouwd op een vrijwel I-vormig grondplan met hoekpaviljoens en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een samengesteld dak (gordingenkap) met rode pannen. De kap bestaat uit een oost-west gericht zadeldak en haaks daarop boven de hoekpaviljoens korte noord-zuid gerichte afgewolfde zadeldaken. In het verlengde van het hoofddak, boven de zijgevels van de hoekpaviljoens, twee afgewolfde steekkappen. Aan de eindgevels van het pand op de begane grond grote serres van één bouwlaag onder afgeknotte schilddaken. Op de nokken bevinden zich pironnen. Boven de middenrisaliet van de voorgevel eveneens een kleine met pannen gedekte afgewolfde steekkap. De daken hebben een overstek en gootlijst op consoles boven een fries van siermetselwerk. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een platvolle voeg en gedecoreerd met gepleisterde speklagen en sierstenen in de strekken en rondbogen boven de vensters met hardstenen lekdorpels. In de voor- en zijgevels smeedijzeren sierankers. Doordat het metselwerk onder alle wolfseinden ter hoogte van de kapverdieping is doorgezet, ontstaat er een levendige overgang tussen gevels en kap. De rechtgesloten vensteropeningen zijn over het algemeen hoog en smal en op de begane grond iets groter dan op de verdiepingen. De oorspronkelijke indeling van de vensters in kruiskozijnen is gehandhaafd. De symmetrische voorgevel (Z) bestaat uit een middenrisaliet met aan weerszijden drie vensterassen en in de risalerende hoekpaviljoens wederom drie vensterassen. In de middenrisaliet de ingang en daarboven een groot samengesteld verdiepingvenster en in de geveltop onder het wolfseind een klein zoldervenster. Boven de verdiepingsvensters in de hoekpaviljoens rondbogen en in de boogvelden siermetselwerk. De zijgevels zijn (O en W) identiek ingedeeld: op de begane grond de grote rechthoekige serres en op de verdieping zes vensters waarvan de middelste drie in een risaliet. In de risaliet een breed venster onder segmentboog tussen smalle vensters onder rondbogen en onder het wolfseind twee kleinere vensters. De achtergevel (N) heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel met een plat afgedekte verhoogde middenas en brede vensters, de bovenste met rondboog van het trappenhuis. In de licht risalerende bouwmassa's aan de uiteinden bevinden zich drie vensterassen en ter hoogte van de zolderverdieping twee vensterassen onder het wolfseind. Waardering Het (voormalige) kinderkoloniehuis uit 1910 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" en als representatief voorbeeld van de karakteristieke koloniehuisarchitectuur uit het begin van deze eeuw met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance naar ontwerp van P.N. Leguit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515966
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het koloniehuis, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" in Egmond aan Zee

Het symmetrische (voormalige) ziekenpaviljoen onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk"

Zwartendijk 1
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Het symmetrische (voormalige) ZIEKENPAVILJOEN, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", heeft een vierkante platte..

Koloniehuis St. Joseph

Dr. Wiardi Beckmanlaan 4
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) KOLONIEHUIS "Sint Joseph" met bijbehorende HEKPIJLERS uit 1925, gebouwd naar ontwerp van N. Molenaar in expressionist..

Houten villa "De geveerde kikker"

Boulevard 23
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA (blokhuis) "De geveerde kikker" is in 1920 in chaletstijl gebouwd als zomerhuis langs de Boulevard van Egmond aan Zee. De m..

Nederlands Hervormde Kerk

Trompstraat 2
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Herv. Kerk. Bakstenen zaalkerk met houten torentje boven de façade, 1746, gewijzigd 1897. Preekstoel en doophek uit de bouwtijd. Eenklavier..

Vuurtoren J.C.J. van Speijk

van Speijkstraat 27
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Vuurtoren met neoclassicistisch voetstuk versierd met een gebronsd ijzeren leeuw. Gebouwd 1841 naar ontwerp van J.D. Zocher.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)