Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Sint-Antoniushuis in Geldrop

Kerkelijk Gebouw

Stationsstraat 21
5664AP Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930
Architect: J. Duynstee


Beschrijving van Klooster Sint-Antoniushuis

Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is gebouwd voor acht broeders van de Congregatie Broeders Onze Lieve Vrouw van Lourdes (Broeders van Dongen). Sinds bovengenoemd jaar verzorgden deze broeders in de naastgelegen achtklassige school, Stationsstraat 19 het Katholiek onderwijs voor jongens in Geldrop. Het klooster ligt rondom vrij op een driehoekig perceel. Het staat op de hoek met de H. Geeststraat. De voor- of noordgevel staat in de Stationsstraat. Omschrijving: Het klooster bevat twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond, onder samengesteld schilddak met overstek. Het heeft een basement van roodpaarse handvormsteen en opgaand muurwerk van lichte zandkleurige machinale baksteen.Het geheel is gemetseld in Vlaams verband. De voorgevel heeft links een hoekrisaliet en rechts een risalerende ingangspartij. De laatste is in het dak bekroond door een met leien gedekt vierkant torentje met luidklok. De ingang bestaat uit een klein portiek tussen uitspringende pilasters, waarop een betonnen luifel met gefrijnde zijkant, rustend op twee betonnen kogels. Boven de luifel tegen de muur is in smeedwerk de naam van het klooster aangebracht. In het portiek een hardstenen beeld van St. Antonius, de patroonheilige van het klooster. Het beeld is gemaakt door broeder Wigbertus tekenleraar van de voormalige kweekschool van Dongen. De dubbele teakhouten voordeur is bezet met gezandstraald glas. In de gang op de begane grond zes halfronde ramen met glas-in-lood. Een gedeelte van de vensters van het huis is van staal en een gedeelte van hout. Op de verdieping kleine vierkante vensters. Achter de hoofdingang bevindt zich op de verdieping een kleine kapel. De refter op de begane grond is in 1963 vergroot tot woonkamer. Achter in de tuin een Lourdesgrot gemetseld van ratelaars (misbaksels). Het erf is van de straat afgescheiden door een gemetselde schansmuur. Aan de voorkant van het klooster met een lage- en aan de achterkant met een hoge muur. Waardering: Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de eerste helft van de twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine broederklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Duynstee. Het is een zeldzaam worden voorbeeld van een klein congregatieklooster uit het interbellum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515930
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster Sint-Antoniushuis in Geldrop

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Prinses Beatrixschool

Stationsstraat 38
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: SCHOOLGEBOUW in Expressionistische stijl uit 1931. Het ontwerp is van architect Hanrath (Hilversum). In oorsprong een tweeklassi..

Doktershuis

Stationsstraat 27
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: WOONHUIS met DOKTERSPRAKTIJK in Traditionalistische stijl uit 1937. Het ontwerp is van de architect ir. G.M. Leeuwenberg b.i.. H..

Voormalige wollendekfabriek De Wit

Parallelweg 26
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige WOLLENDEKENFABRIEK van P. de Wit uit 1913. De fabriek bestaat uit twee gebouwen. Een op vierkante plattegrond ondertw..

Sint-Brigidakerk

Nieuwendijk 2
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
H.H.Maria Brigida. 1889-1891 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek met klaverbladvormige oostpartij, gedomineerd door een massale koe- peltor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)